EU razmatra skidanje Srbije sa “zelene liste” za putovanja

EU danas razmatra uklanjanje Srbije i još pet država sa takozvane “zelene liste” trećih zemlja čijim građanima je dozvoljen ulazak u EU na osnovama dobrih epidemioloških parametara, što znači da bi se i posetioci koji se vraćaju iz tih zemalja mogli suočiti sa pooštrenom kontrolom, poput testova na COVID-19 ili karantina.

Ambasadori zemlja članica bi danas na sastanku u Briselu trebalo da odlučuju o tome koje će zemlje ostati, a koje će biti uklonjene sa “zelene liste” koja se ažurura dva puta mesečno.

Posebni zdravstveni komitet EU predložio je uklanjanje sa liste Srbije, Albanije, Japana, Jermenije, Azerbejdžana i Bruneja.

U Briselu navode da su prosečni novi dnevni slučajevi infekcije KOVID-19 u ovih šest zemalja naglo porasli sa ispod 40 na milion stanovnika, koliko je bilo krajem juna, na više od 100 nedeljno, pri čemu je u Srbija ta brojka stigla i do 500.

U prethodnom krugu, pre 10 dana, zbog pogoršane epidemiloške situacije, sa “zelene lisite” već su uklonjene Crna Gora, Severna Makedonija i Kosovo.

Odluka amabasadora EU trebalo bi da bude i formalizovana do kraja nedelje.

 

Izvor: Tanjug

Foto:dissco.eu

 

Podeli