Vukosavljević: Vakcinacija je spas

Načelnik Vojnomedicinske akademije (VMA) Miroslav Vukosavljević izjavio je danas da se pogorÅ”anje epidemijske situacije u Srbiji vidi po tome Å”to vojna bolnica Karaburma ponovo radi punim kapacitetom i poručio da nema mesta opuÅ”tanju i da je vakcinacija spas.

Prateći epidemioloÅ”ku situaciju videli smo da treba da svoje kapacitete maksimalno angažujemo i to smo učinili od petkaā€œ, rekao je Vukosavljević za RTS i dodao da je u objektu K2 koji ima 40 postelja, 28 popunjeno, a 102 pacijenta su u bolnici.

Govoreći o kliničkoj slici pacijenata, kaže da se ne razlikuje puno kako je u ostalim crvenim zonama i da na intenzivnoj nezi nema nijednog vakcinisanog.

Prema njegovim rečima, pacijenti su u starosnoj dobi od 16, 22 do 92 godine.

Osvrćući se na broj zaraženih zdravstvenih radnika, Vukosavljević je rekao da su prema podacima od petka zaražena 32 radnika ā€“ reč je o lakÅ”oj kliničkoj slici, svi su u kućnoj izolaciji, a desetak njih je revakcinisano.

ā€žNemojmo se opuÅ”tati, sprovodimo epidimioloÅ”ke mere, kada smo bliže u razgovoru ili navijanju treba nositi zaÅ”titne maskeā€œ, kaže on.

Vukosavljević je naveo da je oko 75 odsto zdravstvenih radnika revakcinisano, ima 10 odsto onih koji su preležali i primili buster dozu, pet odsto je onih koji ne mogu da prime vakcinu zbog hroničnih teÅ”kih bolesti.

 

Izvor: TopPres/ Izvor: FoNet

Podeli