Vukosavljević: Vakcinacija je spas

Načelnik Vojnomedicinske akademije (VMA) Miroslav Vukosavljević izjavio je danas da se pogoršanje epidemijske situacije u Srbiji vidi po tome što vojna bolnica Karaburma ponovo radi punim kapacitetom i poručio da nema mesta opuštanju i da je vakcinacija spas.

Prateći epidemiološku situaciju videli smo da treba da svoje kapacitete maksimalno angažujemo i to smo učinili od petka“, rekao je Vukosavljević za RTS i dodao da je u objektu K2 koji ima 40 postelja, 28 popunjeno, a 102 pacijenta su u bolnici.

Govoreći o kliničkoj slici pacijenata, kaže da se ne razlikuje puno kako je u ostalim crvenim zonama i da na intenzivnoj nezi nema nijednog vakcinisanog.

Prema njegovim rečima, pacijenti su u starosnoj dobi od 16, 22 do 92 godine.

Osvrćući se na broj zaraženih zdravstvenih radnika, Vukosavljević je rekao da su prema podacima od petka zaražena 32 radnika – reč je o lakšoj kliničkoj slici, svi su u kućnoj izolaciji, a desetak njih je revakcinisano.

„Nemojmo se opuštati, sprovodimo epidimiološke mere, kada smo bliže u razgovoru ili navijanju treba nositi zaštitne maske“, kaže on.

Vukosavljević je naveo da je oko 75 odsto zdravstvenih radnika revakcinisano, ima 10 odsto onih koji su preležali i primili buster dozu, pet odsto je onih koji ne mogu da prime vakcinu zbog hroničnih teških bolesti.

 

Izvor: TopPres/ Izvor: FoNet

Podeli