DruštvoVesti

BNV: Šef turske diplomatije upoznat sa radom i izazovima sa kojima se Vijeće susreće

Ministar spoljnih poslova Turske, Mevlut Čavušoglu sastao se i sa rukovodstvom Bošjačkog nacionalog vijeća. Predsjednica najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, Jasmina Curić rekla je da je tom posjetom ukazana čast građanima Sandžaka i svim Bošnjacima u Republici Srbiji.

Curić je  izrazila zahvalnost na ovoj posjeti, ali i historijskoj posjeti predsjednika Republike Turske Redžepa Taipa Erdogana 2017. godine, kao i na otvaranju konzulata Republike Turske u Novom Pazaru kao velikom podsticaju za sve oblike saradnje između Sandžaka i Republike Turske.

Curić je Čavušoglua upoznala sa aktivnostima koje Vijeće sprovodi, kroz institucije sistema i kroz postojeći pravni okvir u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, u cilju unaprjeđenja statusa i položaja Bošnjaka u Srbiji.  Delegacija Republike Turske je upoznata  i sa problemima sa kojima se Vijeće susreće, kao i sa problema sa kojima se Bošnjaci susreću na putu ostvarivanja svojih prava u Republici Srbiji kao i nastojanjima da se problemi riješe čime će se unaprijediti saradnja i izgraditi povjerenje preme državnim institucijama, navedeno je u saopštenju za javnost.

Bošnjačko nacionalno vijeće kroz svoje aktivnosti radi na pospješivanju položaja Bošnjaka u Srbiji, ali i na unapređivanju odnosa između Republike Turske i Republike Srbije imajući u vidu da Bošnjaci Sandžaka i građani Turske porijeklom iz Sandžaka predstavljaju most saradnje između Srbije i Turske, navedeno je u saopštenju za javnost nakon posjete Čavušoglua Vijeću.

BNV

A.N.

Podeli