Categories: DruštvoVesti

Osnovci u klupe, srednjškolci kombinovano i online

Učenici osnovnih škola u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici 1. septembra nastavu će pratiti po prvom modelu. To znači da će svi biti u školskim klupama. Učenici srednjih škola, međutim , u Novom Pazaru će nastavu pratiti po kombinovanom modelu, pa će odeljenja biti podeljena u grupe i nastavi će prisustvovati naizmenično, neposredno i na daljinu. Za srednjoškolce u Tutinu u prvim danima nove školske godine nastava će biti organizovana na daljinu, odnosno online. Predškolci se u vaspitno-obrazovne ustanove vraćaju uobičajeno. Model i način odvijanja nastave zavisiće od situacije na terenu koju će pratiti tim za škole imenovan od strane Kriznog štaba.

Sastanku koji je imao za cilj da preciznije definiše organizaciju i realizaciju obrazovno vaspitnog rada u predstojećoj školskoj godini, organizovanom u Novom Pazaru prisustvovali su direktori novopazarskih, ali i tutinskih i sjeničkih osnovnih i srednjih škola, kao i predškolskih ustanova.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pešić kazao je da je cilj da predstave model nastave ali i odgovore na sve nedoumice i pitanja koja imaju direktori škola.

Želja za vraćanje u normalne tokove pa i u nastavi postoji, kazao je on, ali će model izvođenja nastave diktirati epidemiološka situacija i razlikovaće se od sredine do sredine.

’’U osnovnim školama u sve tri opštine nastava će biti organizovana po prvom modelu, biće održavana neposredna nastava, časovi če trajati 45 minuta i prisustvovaće im cela odeljenja.  Učenici srednjih škola u Novom Pazaru od sledeće nedelje, tačnije 1. septembra vraćaju se u školske klupe i to po kombinovanom modelu. Jednog dana će ići grupa A, drugog grupa B. Za učenike srednjih škola u tutinskoj opštini nastava će se organizovati na daljinu. Tako će u Tutinu biti u prva tri dana školske godine, a u zavisnosti od toga da li se situacija menja donosićemo nove odluke. Predškolci će u svoje vaspitno obrazovne ustanove krenuti uobičajeno, s obzirom da se u tim ustanovama sprovode, za njih ranije propisane mere, pa će nastaviti da rade punim kapacitetom, a u zavisnosti od situacije na terenu u dogovoru sa kriznim štabom menjaće model ukoliko to bude potrebno’’

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Mirsada Đerleka cilj je da se zaštiti i zdravlje učenika, te iznađu najbolji modeli za obrazovno vaspitne ustanove u ovom regionu, kako kvalitet nastave ne bi trpeo. Zabrinjava, međutim, što aktuelni delta soj koronavirusa u najvećoj meri napada upravo tu populaciju.

’’Zabrinjava i nizak procenat vakcinacije. Želja je da se učenici nađu u učionicama, sa svojim nastavnicima, a kako će dalje teći zavisi od epidemioloških procena i situacije. Na prvom mestu nam mora biti zdravlje dece o čemu moramo voditi računa a istovremeno i da pokušamo da iskombinujemo i napravimo kvalitetnu nastavu’’ kazao je Đerlek.

Tim za škole, imenovan od strane Kriznog štaba, jednom nedeljo razmatraće situaciju na nivou čitave zemlje i donositi dalje smernice i uputstva.

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Članovi Foruma mladih SDP-a obeležili Dan zastave

Povodom obeležavanja Dana sandžačke zastave članovi Foruma mladih SDP-a na gradskom šetalištu podelili su prigodne…

9 hours ago

SDP: Tradicionalna besplatna pripremna nastava za osmake

Sandžačka demokratska partija i ove godine organizuje pripremnu nastavu za osmake buduće srednjoškolce. Nastava počinje…

10 hours ago

Bošnjaci u Sandžaku proslavili Dan zastave

Bošnjaci u Sandžaku danas su obilježili nacionalni praznik – Dan zastave. Ovaj datum je ustanovljen…

10 hours ago

Lekić čestitao Dan bošnjačke nacionalne zastave

Čestitku Bošnjacima povodom Dana bošnjačke nacionalne zastave uputio je predsednik Skupštine Novog Pazara, Samir Lekić.…

11 hours ago

Biševac čestitao Dan bošnjačke nacionalne zastave

Čestitku Bošnjacima povodom Dana bošnjačke nacionalne zastave uputio je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac. „Svim…

11 hours ago

Međedović u Rimu preskočio i Davidoviča Fokinu

Novopazarac ostvario jedan od najvećih trijumfa u dosadašnjoj karijeri.

12 hours ago