DruštvoVesti

Prošle noći umro mladić (22) od korone, nije bio vakcinisan. Epidemiolog Tiodorović objašnjavao zbog čega je imunizacija najbitnija

Dr Branislav Tiodorović, epidemiolog, govorio je jutros o epidemiološkoj situaciji kao i o značaju vakcinacije u ovom trenutku, a sve je ilustrovao šokantnim primerom mladića od 22 godine koji je preminuo od korone.

– Prošle noći, mladić od 22 godine je preminuo i nije bio vakcinisan. Preko 92 odsto hospitalizovanih nisu vakcinisani. Nevakcinisani imaju veće šanse da obole sa težom kliničkom slikom, čak 20 odsto puta više… Zato smo počeli sa trećom dozom i sa njom ćemo pokušati da zaštitimo stanovništvo – navodi član Kriznog štaba za TV Prvu.

Takođe, je istakao da je epidemiološka situacija trenutno nepovoljna.

– Malo je poranilo, nije nas iznenadilo. Očigledno je da je tu mnogo više faktora dovelo do ovog porasta. Nesigurana je epidemiološka situacija, sa tendencijom da bude nepovoljna – kazao je dr Branislav Tiodorović i kazao da je manji porast hospitalizacije.

On je naveo da se sednica Kriznog štaba očekuje svakog trenutka i istakao je da imaju jedinstvene stavove. Na pitanje u vezi novih mera, kaže da policijskog časa neće biti.

“Zbog širenja korona virusa neće biti policijskog časa ni ograničavanja kretanja”

Tiodorović je za TV Prva rekao još i da više od 92 odsto hospitalizovanih nije vakcinisano protv korona virusa, te ponovo apelovao na sve da se vakcinišu.

On je naveo i da je sinoć od posledica krona virusa umro mladić (22) koji nije bio vakcinisan.

Ponovio je da je aktuelna situacija nesigurna s tendicijom da postane nepovoljna, i dodao da to nije iznenadilo nadležne mada je, kako je rekao “malo poranilo”.

Tiodorović je pozvao sve da poštuju protivepidemijke mere koje nisu ni ukidane, te podsetio da tu spada nošenje zaštitnih maski, držanje distance, dezinfekcija i higijena.

– Nikakvog uvođenje policijskog časa niti ograničavanje kretanja neće biti, niti ima potrebe da to radimo, ali mere koje postoje se moraju poštovati – rekao je on.

Tidorović je rekao i da je Krizni štab u stalnom zasedanju i da su konsulatacije svakodnevne, te dodao se sednica Kriznog štaba može očekivati “svakog momenta”, odnosno veoma brzo.

On je naveo i da je izarđeno uputstvo za početak školske godine, te ukazao da situacija s korona virusom nije svuda u Srbiji ista i da će i od toga zavisiti gde i kako ce se odvijati nastava.

Tidorović je rekao da smatra da je redovno odvijanje nastave znatno bolje nego onlajn.

(Kurir.rs/TV Prva/Beta)

Foto: Kurir TV

Podeli