DruštvoVesti

Kamberi i Imamović: Glasno negiranje genocida nad Bošnjacima je ohrabrenje huliganima

“Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka” kao jedini opozicioni poslanički klub u Parlamentu Srbije najoštrije osuđuje izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kojima se nastavljaju javne prijetnje, neprijateljstvo i crtanje mete Bošnjacima organizovane preko takozvanih navijača Partizana na utakmici u Novom Pazaru.

“Nakon skandaloznog skandiranja u kojima se veliča genocid u Srebrenici, osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić i poziva na novi genocid nad Bošnjacima, predsjednik Srbije u svojim izjavama dodatno podstiče netrpeljivost i javnosti predstavlja kriva slika o građanima Novog Pazara i Sandžaka. Lica koja su predstavljala navijače Partizana su fašističkim divljanjem, glorifikovanjem zločina genocida nad Bošnjacima, uz maksimalnu zaštitu policije, provocirala navijače Novog Pazara i izazvala skandalozne prijetnje građanima ovoga grada. Tvrdnje Aleksandra Vučića da Bošnjaci ne žele dobro Srbima i Srbiji su zlonamjerna laž kojima predsjednik Srbije pravi samo veći jaz između dva naroda. Pozivamo Aleksandra Vučića da dokaže svoje tvrdnje” – piše u saopštenju koje su potpisali Šaip Kamberi i Enis Imamović.

Navodi se i da  građani Novog Pazara imaju pravo da se slobodno kreću svojim gradom, bez kordona policije, da ne slušaju fašističke poruke i gledaju slike osuđenih ratnih zločinaca u svojem dvorištu i da ih niko zbog toga ne obilježava kao državnog neprijatelja.

Poslanički klub Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka će nastaviti svoju borbu za oslobadjanje institucija sistema koje trenutno vode paralelne strukture duboke države. Ove paralelne strukture su direktno odgovorne i za organizovanje kriminogenih struktura pod plaštom navijačkih grupa, a čijim monstruoznim zločinima javnost svjedoči već više mjeseci.

“Glasno negiranje genocida nad bošnjačkim narodom, te veličanje ratnih zločinaca od strane državnog vrha Srbije i zvaničnih institucija je ohrabrenje i signal huliganima da to rade na svim utakmicama na kojima učestvuju sportski klubovi iz Sandžaka. U tom smislu pozivamo međunarodnu zajednicu da pažljivo prati ponašanje Vučićevog režima koji svojom politikom svakodnevno narušava mir i stabilnost na Balkanu” – stoji u saopštenju.

Podeli