PolitikaVesti

Skupština Novog Pazara još 2015. usvojila odluku o osudi genocida u Srebrenici

A Skupština Novog Pazara je još 2015.godine usvojila Odluku o osudi genocida u Srebrenici i proglašavanju 11.jula Danom sećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Na ovaj način novopazarski parlament je istakao značaj suočavanja sa prošlošću kao osnovni preduslov za jačanje mira i stabilnosti i pomirenja među narodima.

Skupština Novog Pazara usvojila je Odluku o osudi genocida u Srebrenici i proglašavanju 11. jula za Dan sećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, kao i Dan žalosti na teritoriji Novog Pazara I to još jula 2015.godine. Odlukom se najoštrije osuđuje genocid, ali i svako poricanje genocida.

“Skupština Novog Pazara osuđuje i sve druge zločine počinjene devedesetih godina i izražava saosećanje sa porodicama žrtava”, kaže se u odluci od 6.jula 2015.godine.

Tekst Odluke iz jula 2015.godine sastavljen je nakon sastanka šefova četiri odborničke grupe bošnjačkih stranaka u lokalnom parlamentu, a usvojena je jednoglasno.

U Novom Pazaru od tada pa sve do danas 11.jul je dan žalosti u I tog dana se ne održavaju nikakve manifestacije osim onih koje su vezane za Srebrenicu

Podeli