DruštvoVesti

Radovi na obnovi Kule motrilje odvijaju se kvalitetno i po utvrđenom planu

Radovi na rekonstrukçiji i revitalizaciji Kule motrilje, simbola Novog Pazara, teku po unaprijed utvrđenom planu. Očekuje se da se radovi okončaju tokom septembra, a u kvalitet izvođenja radova danas su se prilikom obilaska gradilišta uvjerili gradonačelinik Nihat Biševac i direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović.

Kroz razgovor Biševca i Đukanović sagledane su sve aktuelnosti u vezi sa urbanističkim pitanjima i zaštitom spomenika kulture u Novom Pazaru. Sve se u Gradskom parku odvija po propisima i uz nadzor stručnih organa.

„Posebno smo zadovoljni kvalietom radova. Urađena je statička sanacija koja je bila najvažnija, dva betonska prstena, kako bi se temelji Kule stabilizovali. Trenutno je u izradi hidro – drenažna izolacija, kao i izrada čelične konstrukcije. Ostaju unutrašnji radovi i završetak krovnog pokrivača“, istakla je direktorka Zavoda, naglašavajući da će Grad i Zavod zajednički realizovati i čitav niz drugih projekata, od kojih neke već od naredne godine

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Bviševac nakon obilaska Kule motrilje, rekao je da je zadovoljan zbog požrtvovanog i stručnog rada na obnovi simbola grada. Biševac je najavio skoru izgradnju ljetne pozornice a govorio je i o planu o izgradnji nekadašnje Kule džephane na Bedemu.

„Dinamikom radova na rekonstrukciji možemo biti zadovoljni. Kula motrilja je jedan od simbola Novog Pazara. Pored rekonstrukcije Kule motrilje, očekujemo i rekonstrukciju Kule džephane na Bedemu kao i izgradnju letnje pozornice. Želimo da novopazarska tvrđava bude muzej na otvorenom i da sačuvamo kulturno istorijske spomenike. Siguran sam da će planirana rekonstrukcija, u cilju očuvanja zdanja doprineti i unapređenju turističke ponude”, kazao je gradonačelnik Biševac.

Gradonačelnik je uputio zahvalnost Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je finansijski podržalo rekonstrukciju gradskog parka kao celine

„Želimo da, uz podršku Zavoda za zaštitu spomenika, obnovimo sve znamenitosti. Novi Pazar je muzej na otvorenom sa izuzetnim potencijalima“, poručio je gradonačelnik Biševac.

Rekonstrukciju Kule motrilje sa 22,7 miliona dinara finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

Podeli