DruštvoVesti

Svečano otvorena ORA Novi Pazar 2021.

Omladinska radna akcija Novi Pazar 2021. svečano je otvorena u Novom Pazaru uz učešće oko 100 akcijaša uglavnom iz ovog grada koje su pojačali veterani, učesnici nekadašnjih radnih akcija iz cele Srbije. U narednih šest dana brigadiri će sredjivati i čistiti nekoliko lokacija, ali će se i družiti i odmeriti snage u sportskim aktivnostima ali i ostalim klulturno umetničkim događajima organizovanim specijalno za ovu priliku.

Kako je rekao komandant ORA 2021. Kasim Zoranić plan je da se naredne godine ORA održi u Sarajevu.

Predajom raporta komandantu radne akcije Kasimu Zoraniću a onda i specijalnom gostu iz Sarajeva, nekadašnjem predvodniku radnih akcija Nijazu Skenderoviću svečano je otvorena ovogodišnja Omladinska radna akcija u Novom Pazaru. Akcijaši, i mladi i oni nešto stariji kada su u pitanju godine, raspoloženi i spremni da se pokažu u sredjivanju Novog Pazara. Ovo okupljanje koje traje poslednje tri godine budi najlepše uspomene.

”Ja sam presrećan što mogu svake godine da dodjem u Novi Pazar. Da se družim i dam svoj doprinos da se ovaj grad sredi. Mnogo se lepo družimo i evo pune su mi oči suza od sreće” – kaže Cveće Miljković iz Rume, stari akcijaš.

Sa njim se slaže i Momčilo Talijan do skora predsednik Saveza omladinskih akcija Srbije koji kaže da je među sadašnjiom omladinom sve više zainteresovanih za organizovanje velikih radnih akcija poput nekadašnjih.

“Radili smo istraživaje medju mladima i došli do podatka da je 70 odsto mladih u Srbiji spremno da bude deo velike radne akcije. Nekada je to bila čast, a danas se malo drugačije gleda na sve. Ipak, mnogo njih bi se uključilo” – kaže Talijan učesnik sedam radnih akcija.

Predsednica Upravnog odvora Udruženja učesnika ORA i volontera Srbije Dragica Raković dolazi u Novi Pazar svake godine i žali što je korona virus ove godine uslovio da radna akcija bude “lokalnog karaktera”. 

“Da nije korone ovde bi bili akcijaši iz Alžira, Francuske, Turske i cele bivše Jugoslavije. Mnogo sam srećna, druženje je predivno, neke ljude nisam videla 40 godina i sve ovo budi lepe uspomene” – kaže Dragica.

I oni mladji čini se da shvataju značaj voloterskog rada pa ih je svake godine sve  više.

”Vodim brigadu “Rifat Škrijelj Laki”, imam 22 brigadira, svi su mlađi od 25 godina i zaista uživamo. Danju radimo, uveče se družimo i slušamo brojne anegdote vaterana. Kakvo je samo to vreme bilo. Volela bih da može da se ponovi i sada. Ko je jednom uđe u radnu akciju zauvek tu i ostane” – kaže starešina brigade Nejra Škrijelj. 

 Akcijaši će tokom narednih dana sredjivati Sportsko rekreativni centar, trim staze u Borićima a baviće se i sredjivanjem pazarske plaže na  jezeru Ribariće.
Prva omladinska radna brigada u Srbiji formirana je 5.oktobra 1941. godine u Užicu, a najpoznatije su bile one na izgradnji pruga Brčko Banovići, ali i Beograd-Bar. Tradicija velikih radnih akcija trala je do 1990. godine a poslednjih godina pokušava se njihova obnova. Što se tiče ove u Novom Pazaru čini se da je pun pogodak.

K.Radović

Podeli