Sajber kriminalci najčešće zloupotrebljavaju Dejvida Getu

Najveći broj fajlova inficiranih malverom bili su naslovljeni imenom poznatog DJ-a Dejvida Gete, podaci su dobijeni sa KSN 1 (Kaspersky Security Network) mreže.

Nakon pauze izazvane globalnom pandemijom, EXIT festival će i ovog leta na Petrovaradinskoj tvrđavi okupiti veliki broj popularnih svetskih i regionalnih muzičkih zvezda. U iščekivanju da ponovo posete popularne evropske festivale, mnogi na internetu pretražuju imena poznatih izvođača kako bi se detaljnije informisali o njihovom repertoaru i nastupima, a upravo je to momenat koji sajber kriminalci čekaju kako bi zloupotrebili nepažnju korisnika. Istraživači kompanije Kaspersky proverili su koje muzičke zvezde koje nastupaju na ovogodišnjem EXIT festivalu privlače najviše pažnje sajber kriminalaca i čije ime se najčešće koristi kao mamac za prikrivanje malvera.

Najveći broj fajlova inficiranih malverom bili su naslovljeni imenom poznatog DJ-a Dejvida Gete (Davida Guetta), podaci su dobijeni sa KSN 1 (Kaspersky Security Network) mreže. Visoku drugu poziciju, iako sa gotovo upola manje detektovanih jedinstvenih fajlova, zauzeo je DJ Snejk (DJ Snake), a na listi top 5 najčešće zloupotrebljenih imena zvezda koje će ove godine zabavljati publiku na festivalu EXIT, našli su se i izvođači kao što su Asaf Avidan (Asaf Avidan), Tajga (Tyga) i Nina Kravic (Nina Kraviz).

David Guetta 359
DJ Snake 184
Tyga 65
Asaf Avidan 8
Nina Kraviz 1

U više od trećine situacija (37%) reč je bila o downloader programima, fajlovima koji se instaliraju na sistem korisničkog uređaja čekajući odgovarajući trenutak u kojem će se spojiti na daljinski server ili internet stranicu i preuzeti dodatne programe (obično malver). Svaki peti ili šesti fajl je pripadao tipu trojanca koji se šire putem SMS poruka (17.64%) ili interneta (15.84%), koji može neovlašćeno ukrasti podatke ili dokumente korisnika i poslati ih sajberkriminalcima. Značajan deo (11.2%) fajlova klasifikovani su kao opasni objekti (trojanci ili ransomver) a gotovo svaki deseti (9.14%) bio je tipa AdWare malvera, koji prikazuje reklame bez prethodne saglasnosti korisnika.

„Poznato je da sajber kriminalci pokušavaju da iskoriste popularne teme i imena izvođača kako bi širili malver i namamili neoprezne korisnike. Imena popularnih svetskih izvođača su njihov čest odabir, jer ih obožavaoci širom sveta pretražuju posebno pred velike festivale kao što je EXIT. Naši proizvodi su detektovali čak 2.581 slučaj koji je ukazao na malver prikriven pod imenom poznatog DJ-a Dejvida Gete, a izolovali smo čak 359 jedinstvenih fajlova koji su koristili njegovo umetničko ime. Korisnicima savetujemo da budu posebno oprezni kada se informišu o popularnim izvođačima i da uvek posećuju samo proverene i pouzdane veb-sajtove.“ izjavio je Dragan Davidović, direktor B2B poslovanja kompanije Kaspersky za Istočnu Evropu.

Da ne biste postali žrtva malvera prerušenih u imena popularnih muzičkih izvođača, stručnjaci kompanije Kaspersky preporučuju sledeće:

– Nemojte nikada kliknuti na sumnjive linkove, poput onih koji obećavaju pretpremijerno slušanje novih pesama popularnih izvođača ili prodaju karata za popularne festivale po znatno nižoj ceni

– Proverite autentičnost sajta pre nego što bilo šta preuzmete sa njega ili tamo ostavite svoje lične podatke ili podatke bankovne kartice

– Dobro proverite najnovija izdanja izvođača i obratite pažnju na nazive numera i mikseva. Ukoliko vam naziv fajla izgleda sumnjivo, ili nikada niste čuli za tu numeru, nemojte ih preuzimati

– Koristite pouzdano bezbednosno rešenje, kao što Kaspersky Total Security, za sveobuhvatnu zaštitu od širokog opsega pretnji.

Podeli