SvetVesti

Podmukli cilj koji stoji iza pokušaja puča 15. jula i cilj planova za dovođenje naše ekonomije u krizu su identični

Predsjednik Turske Erdogan rekao je da je podmukli cilj koji stoji iza pokušaja puča 15. jula i cilj planova za dovođenje naše ekonomije u krizu su identični.

Podsjetimo, izricanjem višestrukih i višegodišnjih zatvorskih kazni danas je završeno suđenje po optužnici za krivično djelo pljačke protiv članova tima atentatora koji su pokušali izvesti atentat na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana tokom pokušaja vojnog udara kojeg je teroristička organizacija FETO izvela 15. jula 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Suđenje po optužnici za kvalificirano krivično djelo pljačke protiv tima atentatora pokrenuto je po tužbi koju je podnio 21 oštećeni, a riječ je o osoblju osiguranja Predsjedništva Turske koje su optuženi napali i opljačkali po dolasku u Marmaris radi pokušaja atentata na turskog predsjednika Erdogana.

Proces se vodio na Drugom krivičnom sudu u turskoj provinciji Mugli protiv ukupno 37 optuženih, uključujući i 34 optuženika koji su izricanje presude pratili putem posebnog video-linka SEGBIS. Optuženi Sukru Seymen i Taner Berber bili su prisutni u sudnici, zajedno sa advokatima Predsjedništva Turske i advokatima odbrane.

Optuženi Burkay Karatepe je u bjekstvu i njegov slučaj će se odvojeno voditi na istom sudu.

Nakon završnih riječi odbrane, optuženi su tražili oslobađajuće presude, ali sudsko vijeće im je izreklo višegodišnje zatvorske kazne.

Sud je za 30 optuženih izrekao po 18 zatvorskih kazni u trajanju od po 18 godina. Petorica su osuđena na 18 zatvorskih kazni u trajanju od po 15 godina, dok je na 15 zatvorskih kazni u trajanju od po 18 godina osuđen bivši narednik Zekeriya Kuzu koji je slovio za vođi infiltriranih terorista FETO-a u zračnoj bazi Cigli kod Izmira.

Tokom pokušaja puča u noći sa 15. na 16. juli specijalni tim pučista helikopterom je stigao u hotel u Marmarisu sa zadatkom da ubiju turskog predsjednika Erdogana. Tom prilikom ubijena su dvojica policajaca.

Erdogan je uspio napustiti kompleks odmarališta i otputovati u Istanbul uz obraćanje naciji u kojem je pozvao ljude da izađu na ulice i zaustave izdajnički pokušaj vojnog udara.

U jutarnjim satima su turske snage sigurnosti uspjele uhapsiti 36 članova tima atentatora, a u bjekstvu je bivši kapetan Burkay Karatepe. Svi članovi tog terorističkog tima su za pokušaj atentata na turskog predsjednika i ubistvo dvojice policajaca osuđeni na pooštrene doživotne zatvorske kazne.

Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

Podeli