Novi tropski talas pred Srbijom

Posle nekoliko dana sa temperaturama oko 30 stepeni Celzijusa, ponovo nam sti┼żu paklene vru─çine. Srbija je ponovo pred tropskim talasom ÔÇô o─Źekuju nas temperature do 38 stepeni. Iz RHMZ-a navode da je izdat narand┼żasti meteo-alarm zbog visokih temperatura, a da nam od subote sledi blago osve┼żenje. Dodaju da temperature jesu iznad proseka, ali da nisu neuobi─Źajene za ovo doba godine.

Pomo─çnik direktora Republi─Źkog hidrometeorolo┼íkog zavoda Srbije Goran Mihajlovi─ç rekao je za RTS da je jutro prijatno, po┼íto je temperatura u ve─çini mesta ispod 20 stepeni, a da su do petka najavljene temperature i do 38 stepeni.

nisu neuobi─Źajene za ovo doba godine.

Pomo─çnik direktora Republi─Źkog hidrometeorolo┼íkog zavoda Srbije Goran Mihajlovi─ç rekao je za RTS da je jutro prijatno, po┼íto je temperatura u ve─çini mesta ispod 20 stepeni, a da su do petka najavljene temperature i do 38 stepeni.

Razgovor Bojane Markovi─ç sa Goranom Mihajlovi─çem

“Narednih dana veoma toplo. Hidrometeorolo┼íki zavod je izdao upozorenje, s obzirom da u sistemu najave upozorenja je ova pojava tretirana kao opasna, od 34 do 38 stepeni su najavljene temperature do petka. Ono ┼íto nam sledi nakon toga ne─çe biti neko zna─Źajno, ne mo┼żemo re─çi, osve┼żenje, ali manji pad temperature i svakako prijatnije vreme za vikend i po─Źetkom naredne sedmice”, naveo je Mihajlovi─ç.

Dodao je da ─çe uz visoke temperature u ko┼íavskom podru─Źju biti poja─Źanog jugoisto─Źnog vetra, ┼íto ─çe uticati na to da u tim delovima zemlje i jutarnja temperatura bude visoka – i do 25 stepeni.

“Brdo visokog pritiska ne dozvoljava da hladan vazduh prodre na na┼íe podru─Źje”┬á

Mihajlović je istakao da je uzrok visokih temperatura prisustvo veoma tople vazdušne mase i visokog pritiska sa jugozapada i da se ta vazdušna masa nalazi iznad većeg dela Balkana.

“Visok pritisak, kao jedno brdo, ne dozvoljava da hladan vazduh prodre na na┼íe podru─Źje i na taj na─Źin ostajemo pod uticajem veoma toplog vazduha i to je ono ┼íto za posledicu ima visoke temperature”, objasnio je Mihajlovi─ç.

Dodao je da se od subote o─Źekuje priliv ne┼íto sve┼żijeg vazduha i lokalnog razvoja obla─Źnosti i pljuskova i grmljavina.

Mihajlovi─ç je naveo da temperature jesu iznad vi┼íegodi┼ínjeg proseka, ali da nisu neuobi─Źajene za ovo doba godine.

“U poslednjih dvadesetak godina imali smo veoma ─Źesto topla leta. Podseti─çu da je najvi┼ía temperatura izmerena u Smederevskoj Palanci 44,5. To je bio 24. jul 2007. godine. Imali smo i vi┼íe temperature. Imali smo i toplija leta”, kazao je Mihajlovi─ç.

Naglasio je da ovo leto jeste toplije od pro┼ílogodi┼ínjeg, iako je srednja temperatura bila visoka, ali nije bio zabele┼żen veliki broj dana sa temperaturom vi┼íom od 35 stepeni.

Gde je u Srbiji najtoplije 

Mihajlovi─ç je objasnio da nema velike razlike u temperaturama u razli─Źitim delovima Srbije i da se temperature razlikuju za jedan do dva stepena. Naveo je da je Pomoravlje najtopliji deo zemlje.

“Pomoravlje, dakle Smederevska Palanka, ─ćuprija, u pojedinim vremenskim situacijama izdvoji─çe se Loznica, dakle zapad zemlje i zbog nadmorske visine uvek ─çe biti prijatnije u brdsko-planinskim predelima”, istakao je Mihajlovi─ç i dodao je da na Kopaoniku jutros bilo samo 10 stepeni.

Govore─çi o temperaturama u regionu, Mihajlovi─ç je istakao da je temperatura prili─Źno homogena i da nema skokovitih promena.

“Kada imate toplu vazdu┼ínu masu iznad jednog ┼íireg podru─Źja, onda su temperature ujedna─Źene. Zavise malo od lokalnih karakteristika i nadmorske visine”, rekao je Mihajlovi─ç.

Dodao je da se novi porast temperature o─Źekuje sredinom slede─çe sedmice.

RTS

Podeli