DruštvoVesti

Danas počinje mala matura, 11 odsto više mesta nego đaka

Od danas i naredna dvai dana osmaci polažu malu maturu, koja danas počinje testom iz srpskog jezika i književnosti, to jest maternjeg jezika, a u Ministarstvu prosvete za Tanjug kažu da učenici ne treba da brinu i da je ove godine 11 odsto više mesta u školama u odnosu na broj đaka u ovoj generaciji.

Oko 68.280 budućih srednjoškolaca planira da izađe na ovogodišnji završni ispit, a zbog epidemiološke situacije, u učionici je dozvoljeno prisustvo do 12 učenika, uz dva dežurna nastavnika.

Za one škole u čijim odeljenjima je do 50 učenika 8. razreda, biće omogućeno polaganje u velikim prostorijama, poput fiskulturnih sala, rekao je danas za Tanjug pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić.

Nakon testa iz maternjeg jezika, u četvrtak sledi test iz matematike i u petak kombinovani.

Svaki test sadrži 20 pitanja podeljena na tri nivoa – osnovni srednji i napredni, a pitanja će biti otvorenog i zatvorenog tipa.

Otvorena pitanja su kada učenici dopisuju odgovore, a zatvorena kad već imaju ponuđen odgovor.

Ministar prosvete Branko Ružić ranije je najavio da će ovogodišnja mala matura imati više pitanja zatvorenog tipa.

Pašić podseća da su zbirke testova izašle u januaru, te da su učenici imali dovoljno vremena za pripremu i izražava uverenje da će svi oni imati priliku da pokažu stečena znanja.

“Kada smo analizirali probnu malu maturu u aprilu, uvideli smo da nisu uočena odstupanja u odnosu na prethodne godine. Ne treba stvarati neku dodatnu tenziju, a za učenike koji imaju zdravstvene probleme, postoje zdravstvene komisije”, rekao je Pašić.

Kaže i da je benefit u odnosu na prošlu godinu taj što nastavnici ne znaju kojim učenicima pregledaju, kao i da se svaki zadatak na testu pregleda dva puta.

“Ukoliko nastanu dva različita odgovora, tu je supervizor koji će doneti odluku koji je odgovor tačan”, precizirao je Pašić.

U nedelju, 27. juna, učenici će moći da vide preliminarne rezultate na sajtu Moja srednja škola i istog dana moći će da izvrše elektronsku žalbu, prigovor prvostepenoj komisiji na određeni zadatak.

Nakon toga u utorak, 29. juna, zaseda drugostepena komisija, a u petak će biti objavljeni konačni rezultati.

U subotu i nedelju kreće popunjavanje liste želja.

Pašić kaže da je najveće interesovanje za medicinske, elektrotehničke škole i gimnazije, a ove godine oformljen je novi profil – tehničar operativne forenzike u školama u Kruševcu i Subotici.

“Tu su i dualni profili kojih ima 52, među kojima pet novih, tako da učenici imaju veliku mogućnost izbora prilikom upisa liste želja”, naglasio je Pašić.

Mala matura sadrži ukupno 40 bodova, po 13 je raspoređeno na maternji jezik i matematiku, a 14 na kombinovani test.

Ministarstvo prosvete poslalo je dopis svim školama da se u narednim danima, zbog visokih temperatura, obezbede dovoljne količine vode.

 

Izvor: Tanjug

Podeli