RegionVesti

RTV NP u Crnoj Gori: Erbaş i Fejzić označili početak izgradnje Islamskog centra u Bijelom Polju

U Bijelom Polju danas su počeli radovi na izgradnji kompleksa džamije i Islamskog kulturnog centra.

Početak radova, polaganjem kamena temeljca označili su reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat efendija Fejzić i predsednik Direkcije za verska pitanja u Turskoj, odnosno Diyaneta, prof. dr Ali Erbaş, koji u Crnoj Gori boravi na Fejzićev poziv.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Bijelom Polju Enis efendija Burdžović kazao je da su vernici dočekali ono što su strpljivo čekali. On je izrazio uverenje ga će gosti odneti lepu sliku u bratsku Tursku i preneti šta je još to što vernicima treba.

“Želim da se ugodno osećate danas ovde i da poručino da upućujemo dove za sve stanovnike Turske, da ih Allah dž.š. nagradi što su odlučili, što su nas podržali i što će nas podržati u izgradnji Islamskog kulturnog centra. Da i ovaj Islamski centar ubrzo otvorimo” poručio je Burdžovič.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat efendija Fejzić kazao je da Muslimanima džamije ne trebaju da bi nekom prkosili već isključivo iz verske potrebe. On je ukazao na nedostatak mesta na kojima se obavljaju namazi. Stoga je neophodnost i potreba izgradnje jednog ovakvog objekta veća, istakao je Fejzić.

“Džamija i Islamski kulturni centar koji ćemo izgraditi služiće Muslimanima, vernicima, ali i našim komšijama kao spomenik kulture i eventualno nova turistička tačka u ovom gradu. Sa nama je Islamska zajednica Turske koja će nam pomoći u ovom projektu. Mi Muslimani imamo dosta prijatelja, a samo je jedna naša država Crna Gora. Svi naši prijatelji su dobrodošli. Oni su tu uvek da nam pomognu. Oni su naši, ali i prijatelji građana Crne Gore i prijatelji države Crne Gore. Nikada neću prihvatiti da nas neko targetira i proziva zato što smo odani državi i zemlji u kojoj živimo. Što se nas tiče to će i u budućnosti ostati tako” poručio je reis IZ u Crnoj Gori Rifat efendija Fejzić.

On je zahvalio prvom čoveku Islamske zajednice Turske prof. dr Ali Erbašu, delegaciji Diyaneta, a posebno je zahvalio opštinskim vlastima u Bijelom Polju, te svim predsednicima u proteklih nekoliko mandata koji su, kako je rekao, pokazali puno razumevanje za potrebe islamskih vernika.

Predsednik Direkcije za verska pitanja u Turskoj, odnosno Diyaneta, prof. dr Ali Erbaş najpre je ukazao na značaj izgradnje džamija, posebno apostrofirajući sunet poslanika Muhameda s.a.v.s koji se odnosi na izgradnju džamija i verskih objekata u kojima će se ljudi okupljati.

“Znam da je ovo grad u kojem su međuljudski i međureligijski odnosi na visokom nivou. Svedoci smo kroz istoriju da se u očuvanje verskih objekata mnogo polagalo, te da su prve naredbe u slučaju ratova bile da se čuvaju bogomolje, žene, deca i stari. Od naših predaka najbolje smo mogli naučiti kako se može živeti u jednom mestu i u sredini sa više religija. Kada danas ovde vidim ljude, pripadnike drugih religija i sav ovaj sklad osećam veliko zadovoljstvo i mir, a mir je jedan od glavnih principa Islama. Živeti u miru, znači živeti u skladu” poručio je okupljenima prof. dr Erbaš.

On je preneo selame predsednika Republike Turske Redžepa Taipa Erdogana, kojeg je upoznao sa programom svoje posete ovom delu Balkana, što je od strane prisutnih pozdravljeno velikim aplauzom.

Svečanosti povodom početka radova prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori Songul Ozan, te počasni konzul Republike Turske u Bijelom Polju Sahret Hajdarpašić, koordinator TIKE u Crnoj Gori Abdurahman Toprak, rukovodstvo Opštine Bijelo Polje predvođeno predsednikom Petrom Smolovićem, predsednica Skupštine Nemša Omerhodžić, narodni poslanici Bošnjačke stranke, te nosioci vlasti iz okolnih opština u Crnoj Gori.

Svečanost je počela učenjem Kur’ana. Ašere je proučio direktor Instituta za Kur’an Diyaneta Republike Turske hafiz Osman Šahin.

Pri Medžlisu Islamske zajednice u Bijelom Polju aktivno radi i škola Kur’ana i dečiji hor Sibjan koji su nastupili u početnom delu programa.

Kako Radio televizija Novi Pazar nezvanično saznaje radovi na izgradnji trajaće naredne četiri godine.

Delegacija Diyaneta nakon ove svečanosti, u Podgorici će danas prisustvovati i svečanosti povodom ispraćaja još jedne generacije učenika Medrese ” Mehmed Fatih”.

O događajima u Crnoj Gori izveštava urednica informativnog programa Senada Kalić.

Podeli