PolitikaVesti

BNV: Crnogorska Rezolucija o genocidu u Srebrenici je civilizacijska odgovornost prema žrtvama zločina

Bošnjačko nacionalno vijeće pozdravlja usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane Skupštine Crne Gore kojom se osuđuje javno negiranje ili umanjenje najsvirepijeg zločina počinjenog na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. ”Rezolucija o genocidu u Srebrenici je civlizacijska odgovornost prema žrtvama zločina i dokaz da se Crna Gora nalazi u procesu suočavanja sa prošlošću i jasnog razumijevanja zločina počinjenih tokom 90-ih godina” navode u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

”Bošnjačko nacionalno vijeće naročito pozdravlja riješenost crnogorskog parlamenta da zločin u Srebrenici nazove svojim pravim imenom, kako je i ovaj gnusni čin nazvan u velikom broju presuda međunarodnih sudova. Pozivamo Republiku Srbiju da učini isto te da Narodna Skupština Srbije u hitnom postupku usvoji rezoluciju kojom se zabranjuje i osuđuje javno negiranje genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici.

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva Narodnu Skupštinu Srbije i da 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici čime bi se ukazao pijetet nedužnim žrtvama ovog svirepog čina.

Bošnjačko nacionalno vijeće pozdravlja i istrajnost Bošnjačke stranke u Crnoj Gori na čiji prijedlog je i usvojena rezolucija crnogorskog parlamenta.

Istrajna borba Bošnjačke stranke za prava Bošnjaka u Crnoj Gori daje nadu Bošnjacima u cijelom regionu koji decenijama unazad ukazuju na važnost historijskih činjenica o raspadu bivše Jugoslavije” saopšteno je iz BNV.

Podeli