Categories: PolitikaVesti

SDA: Nazivi ustanova u Novom Pazaru neodražavaju identitet ljudi koji tu žive

U Stranci demokratske akcije Sandžaka smatraju da aktuelni nazivi ustanova u Novom Pazaru ne odražavaju identitet građana koji u ovom gradu žive, te da se takva situacija sa nazivima ustanova i obrazovnih institucija mora promijeniti. Na tu temu govorila je odbornica u Skupštini Novog Pazara, Saima Brunčević.

“Ogranak SDA Sandžaka za Novi Pazar smatra da aktuelne nazive ovih ustanova treba revidirati i prilagoditi identitetu Novog Pazara i njegovih građana. U Novom Pazaru imamo škole koje nose nazive po Stefanu Nemanji, Vuku Karadžiću i Rastku Nemanjiću, odnosno Svetom Savi i drugim imenima iz srpske istorije i kulture, dok su vrlo rijetka imena iz bošnjačke odnosno sandžačke baštine. Shodno tome nisu usaglašeni ni sa nacionalnom strukturom stanovništva grada. Naš je cilj da se i kroz nazive javnih institucija Novi Pazar prepozna i pozicionira kao centar Sandžaka, kao sandžački grad, kao sredina sa bogatom istorijom ali i kao mjesto koje i kroz nazivi javnih ustanova naglašava svoje antifašističko opredjeljenje i distanciranje od, za bošnjake spornih istorijskih ličnosti”, rekla je Brunčević.

Istaknuto je da će odbornici te stranke nastaviti da insistiraju kako bi oni koji donose odluke o tako važnim pitanjima, napravili promjene, te da Novi Pazar kroz nazive ustanova odražava ono što jeste i što će biti, zaključila je ona.

A. N.

Podeli

N N

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

8 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

15 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

15 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

15 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

15 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

15 hours ago