Morski galeb u Srbiji nakon 120 godina! Na obali Dunava pronađena tri gnezda, 2018. svrstan u iščezle

Na obali Dunava u blizini Kladova pronađena su tri gnezda morskih galebova sa roditeljima koji su ležalli na potomstvu, što je novo gnežđenje ovih ptica u Srbiji posle 120 godina.

Krajem maja ove godine, ornitolog Marko Šćiban u okolini Kladova utvrdio je da su na obali Dunava prisutne polno zrele jedinke morskih galebova (Larus mićahellis) i sinjih galebova (Larus caćinnans), što je ukazivalo na moguće gnežđenje.

Detaljna pretraga terena dala je rezultat i na kamenitoj obali pronađena su tri gnezda morskih galebova u kojima su roditelji ležali na potomstvu, saoppštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U Srbiji se morski galeb poslednji put gnezdio pre oko 120 godina na Adi Ciganliji, zbog čega je u Crvenoj knjizi ptica Srbije iz 2018. godine svrstan u iščezle gnezdarice.

Morski galeb se gnezdi uz obale Sredozemlja, zapadne Evrope i zapadne Afrike, kao i na pojedinim velikim kontinentalnim vodenim staništima u zapadnoj, centralnoj i južnoj Evropi, maloj Aziji i zakavkazkim državama.

Kladovu najbliža gnezdilišta nalaze se takođe na Dunavu između Rumunije i Bugarske.

Van perioda gnežđenja morski galeb prisutan je u većem delu Evrope na različitim morskim staništima, na većim kopnenim vodama, u gradovima, na poljoprivrednim područjima ili deponijama.

Izvor: Tanjug

Foto: N. BOŽOVIĆ / RAS SRBIJA

Podeli