Odjeljenje biblioteke za slijepe i slabovidne osobe iz Sarajeva otvoreno u Novom Pazaru

Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe iz Sarajeva otvorila je istureno odjeljenje u Narodoj biblioteci “Dositej Obradović” u Novom Pazaru. Ovdašnja biblioteka dobila je preko sto naslova u tehnikama za slijepe  na Brajevom pismu, audio i digitalnoj tehnici, svih književnih žanrova.

Domaća i svjetska kjiževnost, baletristika, lektira i druga stručna građa od danas se nalaze u Narodoj biblioteci “Dositej Obradović”, za slijepe i slabovidne osobe. Školi na Dohoviću juče je prilikom uspostavljanja saradnje uručena značajna donacija u vidu obavezne lektire.

Slijepim i slabovidim osobama u novopazarskoj biblioteci bili su dostupni specijalni softveri na tri računara koji su služili za čitanje. Današnji događaj značajan je iskorak ka poboljšanju pružanja usluga slijepim i slabovidnim članovima.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini jedinstvena je institucija ove vrste u BiH. Slijepim i slabovidnim osobama svih uzrasta obezbjeđuje i pozajmljuje bibliotečku građu neophodnu u svakodnevnom životu, stručnom usavršavanju, profesionalnom radu i društvenom angažmanu. Raspolaže knjižnim fondom većim od 30 hiljada od bibliotečkih jedinica u tehnikama za slijepe  na Brajevom pismu, audio i digitalnoj tehnici, svih književnih žanrova koje koriste slijepi i slabovidni korisnici svih uzrasta širom BiH.

Podeli