Categories: DruštvoVesti

Bosanski jezik značajan za očuvanje identiteta Bošnjaka

Nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku sprovodi se već osam godina. Od nedavno je i u Brodarevu osnovano nekoliko odeijeljenja i ona se odvija uspješno i bez problema. S obzirom da upis još uvek traje roditelji mogu da se opredjele za ovaj model nastave.

Učitelj u školi „Svetozar Marković“, Suad Hanić, jedan je od pokretča nastave na bosanskom jeziku u Brodarevu. Uspeli su da danas nekoliko odeljenja ima celokupnu nastavu na bosanskom jeziku. Ovo je jedno od odeljenja gde deca u školi „Svetozar Marković“u Brodarevu, pohadjaju nastavu na bosanskom jeziku. Nastava se u ovoj osnovnoj školi odvija od pre nekoliko godina i od tada se samo unapređuje.

Učiteljica u ovoj školi koja predaje na bosankom jeziku je i Tijana Obrenić. Jedan od osnovnih ciljeva uvođenja nastave na bosanskom jeziku bio je da djeca Bošnjačke nacionalnosti , osim upoznavanja sa književnim , likovnim i muzičkim stvaralaštvom , na časovima historije izučavaju nastavne sadržaje koji na adekvatan i na činjenicama zasnovan način govore o određenim historijskim događajima, koji su od posebnog značaja za Bošnjake u Srbiji. Đaci u Brodarevu su naučili mnogo toga o bošnjačkim književnicima.

Potok je naselje u opštini Prijepolje, prema popisu iz 2011 bilo je oko 200 stanovnika . Ovo naselje je velikim delom naseljeno Bošnjacima. Od ove godine u naselju Potok oformljeno je još jedno istureno odeljenje osnovne škole „Svetozar Marković“, gde je trenutno jedan đak koji pohađa nastavu na Bosanskom jeziku . Ova devojčica pešači nekoliko kilometara do škole , prema rečima učiteljice Zuhdine Preljević, nastava na bosanskom jeziku ,može samo zbližiti decu nikako razdvojiti.

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

3 hours ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

7 hours ago

Bačevac: Od suštinske važnosti izgradnja saobraćajnice Kraljevo – Novi Pazar

Bačevac: Dobro je što imamo tri ministra iz reda manjinskih naroda, ali građane Novog Pazara…

7 hours ago

Memić: Sve veći broj stranih turista u Srbiji

Memić: "Izložba EXPO 2027. je dobra prilika da privučemo investitore koji hoće da ulažu."

16 hours ago

Od danas veće akcize na gorivo, alkohol, nikotinske proizvode, kafu i gas

U Srbiji se od danas primenjuju novi iznosi akciza usklađeni sa godišnjim iznosom potrošačkih cena…

17 hours ago

Stiže nevreme

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito,…

17 hours ago