Categories: DruštvoVesti

Delegacija Ministarstva prosvete: Višemilionske investicije u obrazovni sistem Novog Pazara

Delegacija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predvođena Milanom Pašićem, pomoćnikom ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje posetila je objekte Predškolske ustanove „Mladost“, kao i osnovne škole „Stefan Nemanja“ i „Bratstvo“. Povod posete je ušeće grada u projektu „Inkluzivno preškolsko vaspitanje i obrazovanje“, koje Ministarstvo prosvete realizuje u saradnji sa Svetskom bankom. Ovom prilikom najavljen je početak radova na izgradnji novog vrtića u naselju Ćukovac, u blizini OŠ „Bratstvo“.

„Predškolska ustanova je septembra prošle godine postala deo projekta. Za proteklih šest meseci imali su mentorsku podršku, vaspitači su prošli obuku u okviru komponente dva, pomenutog projekta. Danas imamo priliku da se uverimo kako vaspitači i deca primenjuju osnove programa „Inkluzivno preškolsko vaspitanje i obrazovanje“. U okviru komponente 3 predviđena je sanacija i adaptacija samih objekata PU“, kazao je pomoćnik ministra, ističući da je Novi Pazar jedna od retkih lokalnih samouprava koja sve tri komponente projekta želi da primeni i unapredi sistem.

„Vidim da su svi zadovoljni dosadašnjim razvojem programa. Jedva čekamo da novi objekat vrtića bude gotov pa da ponovo, s povodom, posetimo naše prijatelje u Novom Pazaru“, zaključio je pomoćnik ministra Milan Pašić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac podsetio je da će uz podršku Ministarstva prosvete u narednom periodu biti realizovan niz izuzetno značajnih projekata.

„Zahvaljujem Ministarstvu na dosadašnjem zalaganju. Predstoje nam milionska ulaganja u razvoj sistema predškolskog obrazovanja i vaspitanja, osnovnih i srednjih škola. Radovi u OŠ „Bratstvo“, što je investicija vredna preko 5 milona eura, su pri kraju. Izgradnjom vrtića u Ćukovcu povećaće se prijemni kapaciteti ustanove i stvoriti mnogo bolji uslovi za naše najmlađe. Sledeće godine nas očekuje izgradnja i objekta vrtića u centru grada, kao i otvaranje obdaništa na Šestovu. Danas je dogovorena i rekonstrukcija obdaništa na magistrali, kao deo treće komponente projekta „Inkluzivno preškolsko vaspitanje i obrazovanje“, rekao je gradonačelnik Biševac i podsetio da će učenicik OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ konačno dobiti fiskulturnu salu, dok je Ministarstvo za rekonstrukciju OŠ u Lukarima opredelilo 12 miliona dinara.

Direktorka Predškolske ustanove „Mladost“ Sabina Hoćanin osvrnula se na važnost realizacije projekta inkluzije.

„Novi objekat u centru grada, koji će biti izgrađen u okviru treće faze imaće duplo veće kapacitete od postojećeg. U toku su pripreme koje realizujemo u saradnji sa lokalnom samoupravom. Što se dela projekta koji tretira nastavne promene tiče, a kroz program „Godine uzleta“ jezgro inovacija je u objektima Abu Dabi na Dojeviću i u vrtiću „Naše dete“. Aktivnosti se odvijaju na zadovoljstvo dece, vaspitača ali i roditelja i biće, u interesu svih, nastavljene i u narednom periodu“.

Simbolično nazvane „Godine uzleta”, nove osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja prepoznaju značaj predškolskog doba u razvijanju sposobnosti za celoživotno učenje, kao što su samopouzdanje, otvorenost, radoznalost, istrajnost, otpornost i kreativnost.

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

9 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

16 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

16 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

16 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

17 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

17 hours ago