EkonomijaVesti

Do 31. maja zamena bez naknade, NBS zamenila 136 miliona “švajcaraca”

Ostalo je još nekoliko dana za zamenu isteklih “švajcaraca” iz osme serije za novčanice iz važeće devete.

Narodna banka Srbije će franke od poslovnih banaka i menjačnica u Srbiji preuzimati do 31. maja bez naknade. To znači da će klijentima verovatno i ranije biti obustavljene zamene, pa iz centralne banke apeluju da se ne čeka poslednji dan.

Do sada je, prema poslednjem podatku NBS, zamenjeno 136 miliona franaka, a od 25 banaka njih 17 prihvata istekle “švajcarce”. Trećina, međutim, nije poslušala apel NBS da menjaju osmu seriju za devetu bez naknade. Građani se i dalje u velikom broju žale da novih franaka nema ni u menjačnicama ni u bankama, da je uglavnom jedina opcija polaganje novca na devizni račun ili zamena za drugu valutu, kao i da mnogo banaka i ne prihvata “osmake”.

– Nije bilo većih problema prilikom ovih transfera, a NBS je prvi put obavestila građane da treba da zamene franke dok su još bili važeći, 14. decembra prošle godine – kažu u NBS. – Od tada je omogućena zamena na nekoliko načina – ili da se franci osme serije polože na devizni račun, pa da se posle preuzme deveta, da se direktno zamene za devetu seriju, ako u banci ima dovoljne količine, ili da se osma serija zameni za dinare, a za dinare kupi deveta serija ili druga valuta. Za ovu treću opciju, bolje je menjati kod menjača, jer manje košta.

Menjačnice, kako smo saznali, i ovlašćene od NBS za ove transfere, ne mogu da menjaju osmu za devetu seriju, jer nemaju na raspolaganju važeće novčanice. Jedino mogu stare franke da otkupe za dinare, pa ih zatim zamene za neku od 12 valuta kojom raspolažu. Kako naši čitaoci kažu, prilikom ovih zamena su na gubitku od 150 do 180 dinara na 100 franaka.

– Nemamo mogućnost da menjamo, jer ne raspolažemo novčanicama iz devete serije, već samo otkupljujemo, a najčešće za dinare i evre – kaže David Hasanović, predsednik Udruženja menjača Srbije. – Razlika između otkupa i prodaje je jedan do tri odsto. Istekle franke koje sakupimo predajemo bankama, a one ih po različitim kursevima otkupljuju od nas.

Pojedine banke su otvarale devizne račune samo svojim klijentima, a druge bilo kome ko želi da tako zameni istekle franke.

Kako u centralnoj banci kažu, građani nemaju razloga za brigu ni nakon isteka roka za zamenu, jer će banke i menjačnice koje žele i tada menjati ove novčanice, ali bez obaveze. Osim toga, švajacarski franci bilo koje istekle serije, mogu da se zamene vremenski neograničeno u Centralnoj švajcarskoj banci u Bernu i Cirihu, ili u agencijama te banke u svim većim gradovima u Švajcarskoj. Novčanice se mogu slati i poštom i dobiti odobrenje na devizni račun.

OD 30. APRILA POVUČENE

NACIONALNA banka Švajcarske je 30. aprila 2021. godine povukla iz opticaja novčanice. Banke su pozvane da do 31. maja omoguće građanima da bez dodatnih troškova zamene novčanice osme serije švajcarskog franka. Pri tome, banke pod povoljnim uslovima mogu kod Narodne banke Srbije da zamene samo novčanice osme serije švajcarskog franka koje su od građana, preko menjača ili direktno, primile počev od 30. aprila, ali ne i novčanice ove serije koje imaju iz ranijeg perioda. Ovo ograničenje prema bankama, uvedeno je sa ciljem da se građanima omogući dodatni period za zamenu novčanica.

UMESTO LICA GLOBUS I ŠAKE

NA novčanicama istekle, osme serije glavni motiv su likovi različitih ličnosti, a na devetoj seriji su šake i globus. Kako u NBS objašnjavaju, razlog što se serije povlače i zamenjuju drugom, po pravilu je veća bezbednost. Kako stručnjaci kažu, Švajcarska ima praksu da kada uvode novu seriju, prethodnu povuče, da bi se sprečilo i otežalo falsifikovanje. Amerikanci, sa druge strane, sve serije imaju u opticaju.

 

Izvor: Novosti

Foto: Depositphotos

 

Podeli