DruštvoVesti

Lepe vesti dr Ašanina: Bolnice izlaze iz kovid režima, samo dve će se boriti sa korona virusom

Ašanin je naveo da je u jeku epidemije, 30. marta, u Batajnici bilo 913 pacijenata, od čega je na intenzivnoj nezi bilo oko 100 pacijenata, a na respiratorima 66 osoba, što su bili gotovo popunjeni kapaciteti

Zbog povoljnije epidemijske situacije i manje pacijenata na bolničkom lečenju, iz kovid režima izašli su kliničko-bolnički centri “Zvezdara” i “Dragiša Mišović”, a tokom nedelje redovnom radu vraća se i Specijalna bolnica u Mladenovcu. Direktor Univerzitetskog kliničko-bolničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin rekao je da će se sa kovidom boriti do kraja boriti Klinika za infektivne i tropske bolesti i kovid bolnica u Batajnici, čija se uloga u zdravstvenom sistemu tek sad vidi.

Prof. dr Milika Ašanin rekao je za RTS da će u kovid režimu do kraja ostati Klinika za infektivne i tropske bolesti i kovid bolnica u Batajnici. Istakao je da je, kada je reč o pacijentima, situacija u bolnicama bolja.

– U jeku epidemije u ovom poslednjem, četvrtom talasu epidemije, mi smo imali na dnevnom nivou i po 350 pregleda u našoj prijemno-trijažnoj ambulanti Klinike za infektivne i tropske bolesti, a u danu za nama imali smo 77 i taj trend je bolji”, naveo je Ašanin tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Kako je dodao, uz to ide i manji broj hospitalizacija i da je klinika na polovini popunjenosti kapaciteta, a da se uloga kovid bolnice u Batajnici u zdravstvenom sistemu Srbije tek sad vidi.

Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvek biti, treba izdržati još 60 utakmica

– Prvo, spasila je zdravstveni sistem decembra prošle godine, uvođenjem velikih bolničkih kapaciteta, a sada je omogućila i bolju organizaciju i redistribuciju pacijenata na nivou zdravstvenog sistema – objasnio je Milika Ašanin.

Istakao je da je prelazak Gradske bolnice na Zvezdari i KBC “Dr Dragiša Mišović” u nekovid sistem bio moguć samo zbog toga što postoji kovid bolnica u Batajnici.

Ašanin je naveo da je u jeku epidemije, 30. marta, u Batajnici bilo 913 pacijenata, od čega je na intenzivnoj nezi bilo oko 100 pacijenata, a na respiratorima 66 osoba, što su bili gotovo popunjeni kapaciteti.

– Na današnji dan, mi imamo 342 pacijenta, imamo četrdesetak pacijenata u jedinici intenzivnog lečenja i 19 pacijenata na respiratoru – kazao je Ašanin.

Istakao je da je od marta prošle godine Urgentni centar imao oko 120.000 pregledanih pacijenata, a pružio je oko 260.000 različitih pregleda.

– Mi osećamo i prisustvo drugih bolnica u zdravstvenom sistemu. Prvo je izašla ‘Bežanijska kosa’, a danas, sutra izlaze dve velike bolnice i to će sigurno omogućiti da se naši pacijenti vežu za svoje bolnice gde su se i ranije lečili. Sigurno će nam biti lakše i suočićemo se sa situacijom da možemo slobodnije da radimo, da imamo više vremena i prostora, da imamo više dijagnostičkih mogućnosti i više mogućnosti za operacije – istakao je Ašanin.

Dodao je da se u poliklinici UKC Srbije godišnje obavi oko 340.000 pregleda i da nije bilo lako taj sistem prebaciti i razmestiti po objektima kliničkog centra, kao i da je bilo potrebno raditi u hodu.

– Meni se čini da u javnosti ne postoji ništa, nijedan komentar, da se to na neki način osetilo odlaganjem, neprimanjem terapije ili manjim radom u ambulantama dnevnih bolnica – rekao je Milika Ašanin.

Govoreći o lečenju nekovid pacijenata, Ašanin je naveo da su se trudili da se oni ne zanemare, pošto svaki drugi građanin Srbije boluje od kardiovaskularnih bolesti.

– Mi smo se trudili da se lečenje takvih bolesnika i intervencije u sali za kateterizacije i perkutarne koronarne intervencije sa implantacijom stenta održe i održali smo. Mi smo u našim salama za kateterizaciju obavili negde oko 4.000 intervencija. To je gotovo broj koji je malo manji od onoga koji smo imali 2019. godine – rekao je Ašanin.

Istakao je da je najveći zastoj zabeležen u domenu ortopedije i da je Klinika za ortopedske bolesti u dužem periodu bila sama, pošto je bolnica na Banjici dva puta ulazila na kovid sistem, ali da se sada otvara više prostora.

(Telegraf.rs)

VMC Karaburma, Crvena Zona

Foto: Nikola Tomić

Podeli