Categories: VestiZanimljivosti

Otkrivena nova vrsta ptice u fauni Srbije

Prilikom višednevne ekspedicije sprovedene početkom maja na području opština Bujanovac i Preševo, ornitolozi Centra za istraživanje biodiverziteta iz Novog Sada i Prirodnjačkog muzeja iz Beograda zabeležili su novu vrstu ptice za Srbiju – dugorepog svračka (Lanius nubicus), saopštio je Centar za istraživanje biodiverziteta.

Gnezdeći par dugorepih svračaka je posmatran i fotografisan u blizini granice sa Makedonijom, na suvim travnatim padinama sa žbunjem.

“Bilo je prošlo podne i upravo smo završavali teren kada mi je u vidokrug doletela omanja ptica upadljive crno-bele obojenosti. Posle kratkog posmatranja dvogledom, veoma sam se obradovao jer sam prepoznao dugorepog svračka. Nešto kasnije primetili smo i ženku”, rekao je Draženko Rajković iz Centra za istraživanje biodiverziteta.

Dugorepi svračak naseljava mediteranska suva travnata staništa sa žbunjem i drvećem, na krajnjem jugoistoku Evrope i delovima Bliskog i Srednjeg Istoka. Selica je koja zimski period provodi na području severoistoka Afrike. Čitava svetska populacija relativno je malobrojna, dok je na Balkanu ova vrsta retka i slabo proučena, a živi u delu Makedonije, Albanije, Bugarske i Grčke.

“Ovo je prvi put da je ova vrsta viđena u Srbiji, a s obzirom na to da je posmatran par ptica u vreme gnezdećeg perioda, imamo razloga da verujemo da smo pronašli novu gnezdaricu naše zemlje”, zaključio je Rajković.

Pored dugorepog svračka tokom ekspedicije zabeležene su i druge retke i malobrojne gnezdarice poput vrapca kamenjarca, grmuše crvenovoljke, modrokosa i gorskog zviška, što ukazuje na visoku ekološku vrednost istraživanog područja.

Ornitološka istraživanja na krajnjem jugu Srbije sprovedena su okviru projekata uspostavljanja nacionalne ekološke mreže i NATURA 2000 mreže zaštićenih područja Evropske unije, koji su podržani od strane Ministarstva zaštite životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

 

Izvor: RTV

Foto: Nikola Stanojević (Centar za istraživanje biodiverziteta)

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

4 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

11 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

11 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

11 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

11 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

11 hours ago