Novih 120.000 doza AstraZeneke već od sutra na raspolaganju

Novih 120.000 doza AstraZeneka vakcine, koje su jutros stigle u Srbiju, biće već od sutra na raspolaganju građanima širom zemlje, a najveći deo predviđen je za davanje druge doze onima koji su primili prvu dozu tog cepiva, izjavio je jutros ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je jutros, sa direktorom kancelarije SZO u Srbiji Marijanom Ivanušom i direktorkom Unicefa u Srbiji Dajanom Kostadinovom, dočekao novu isporuku AstraZeneka vakcina iz Kovaks programa.

– Građani nemaju razloga za zabrinutost, imamo dovoljno ovih vakcina, za sve koji žele da je dobiju – rekao je Lončar novinarima.

Ministar je još jednom apelovao na sve građane da se vakcinišu, jer je to jedini način da se vratimo normalnom načinu života, putovanjima, i pozvao ih da ne nasedaju na, kako je rekao, paramedicinske priče da neka vakcina valja ili ne valja.

– Sve vakcine u Srbiji su dobre i bezbedne. AstraZeneka vakcina se najviše upotrebljava i najrasprostranjenija je u svetu – rekao je Lončar.

Ministar je podsetio da je naša zemlja još u maju i junu 2020. upratila dva miliona evra preko SZO u razvoj AstraZeneka vakcine, te da je Srbija zemlja koja je za to izdvojila najviše novca na Zapadnom Balkanu, i jedna od onih koja je dala najviše u ovom delu Evrope.

– U oktobru prošle godine Srbija je platila oko pet miliona evra u Kovaks program za 1.312.000 vakcina iz tog programa. Do sada je stiglo 75.000 doza, sada još 120.000 i nadamo se da će ostatak stići u narednom periodu – rekao je Lončar.

On je zahvalio Unicefu i Svetskoj zdravstvenoj orgnizaciji na saradnji koja je rezultirala dovoljnom količinom vakcina.

– Nastavljamo da brinemo o građanima, a na njima je samo da se pridržavaju saveta struke, a to je da se vakcinišu – poručio je Lončar.

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova istakla je da je druga isporuka AstraZeneka vakcina koja je obezbeđena u organizaciji UNICEF-a preko Kovaksa, 120.000 doza, stigla u pravo vreme za početak procesa revakcinacije.

– Čestitala bih Vladi Srbije na odličnom procesu vakcinacije, blagovremenoj nabavci doza i neometanom procesu imunizacije. Sadašnja situacija pokazuje da su bezbedne i delotvorne vakcine ključni faktor u borbi protiv Kovid19 – podvukla je ona.

Naglasila je da vakcine spasavaju živote i da nisu važne samo u borbi protiv korone, već je važno i da se vrši rutinska imunizacija dece, kako protiv malih boginja i polija, uprkos izazovima koje postavlja kovid19.

– Ne možemo dozvoliti da ponovo izbije neka od bolesti opasnih po život kao što su boginje, pa je važna rutinska imunizacija dece – podvukla je Kostadinova.

Ona je apelovala na građane da redovno vakcinišu svoju decu.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marjan Ivanuša pohvalio je Srbiju za proces vakcinacije.

– Srbija je jako brzo uspostavila sistem vakcinacije, koji vrhunski radi i i koji je odlično organizovan od Beograda do poslednjeg sela. Time se omogućava dostupnost svim ljudima kojima je vakcina potrebna – rekao je on.

Ukazao je da se vidi u svetu i Srbiji kako masovna vackinacija može imati bitan uticaj na tok epidemije i kako nas može vratiti u normalan zivot.

– Vakcinom štitimo zdravlje i živote ljudi – podvukao je Ivanuša.

Izrazio je zadovoljstvo što je Srbija dobila drugu isporuku vakcina preko Kovaks programa, i dodao da će u Srbiju biti dopremljeno oko 1.350.000 vakcina.

Takođe apelovao je na građane da se vakcinišu i primenjuju sve javno-zdravstvene mere.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Anadolu Agency

 

Podeli