DruštvoPolitika

Ambasador Maroka u Novom Pazaru: Intenzivnija akademska i saradnja u oblasti kulture

”Želja mi je da jedan marokanski grad izgradi bratske odnose sa Novim Pazarom, kako bismo intenzivirali akademsku i saranju u oblasti kulture”, izjavio je ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amin Belhaž tokom prve zvanične posete Novom Pazaru.

Ambasador Kraljevine Maroko Mohamed Amin Belhaž najpre se sastao sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem u Gradskoj upravi, a potom je posetio i Narodnu biblioteku ”Dositej Obradović” kojoj je poklonio 50 knjiga iz oblasti marokanske kulture, ali i drugih žanrova. U znak intenzivnije buduće saradnje, ambasador Maroka je poklonio dvema džamijama u Novom Pazaru po 50 Kur’ana.

”Ovo je poseta saradnje i dobrih odnosa. Očekujem nastavak dobre saradnje u kulturnom i akademskom pravcu. Posebno mi je drago što sam posetio gradonačelnika. Zadovoljan sam njegovim dočekom i razgovorom na sastanku u Gradskoj upravi. Ponudio sam gradonačelniku da poseti Maroko i nadam se da će prihvatiti poziv. Želim da naglasim da mi je želja da se napravi bratska saradnja sa jednim gradom iz Maroka i Novim Pazarom, kako bi čelnici bratskih gradova intenzivirali akademsku saradnju i saradnju u oblasti kulture”, izjavio je ambasador Belhaž u Novom Pazaru.

”Novi Pazar će graditi prijateljske odnose sa Marokom, najpre na kulturnom i akademskom planu, na planu razmene studenata, a potom, nadam se, i u oblasti privredne saradnje. Sa velikim zadovoljstvom smo prihatili inicijativu bratimljenja Novog Pazara i nekog od marokanskih gradova, što će, uvereni smo, biti na obostranu korist”, izjavio je gradonačelnik Nihat Biševac. Rekao je takođe da će, u cilju unapređenja međusobne saradnje, rado prihvatiti poziv i posetiti Maroko, te zahvalio gostima na vrednim poklonima.

Sa gradonačelnikom i predstavnicima lokalne vlasti ambasador Maroka je posetio i Narodnu Biblioteku ”Dositej Obradović” kojoj je darovao 50 knjiga različitih žanrova u znak intenzivnije kulturne saradnje.

”Ova poseta je dokaz da kultura nema granica,” rekao je direktor gradske biblioteke Elijas Rebronja, najavljujući mogućnost otvaranja i Odeljenja za knjige na arapskom jeziku.

S.Lj.

Podeli