Categories: Društvo

Vakcinacija povećala motivaciju turista da putuju ove godine

Istraživanja pokazuju da je 56 odsto Evropljana planiralo putovanje do kraja avgusta, a 22 odsto njih je reklo da planira put u maju ili junu, rečeno je na vebinaru pod nazivom „Čisto i sigurno, privilegija, nužnost ili preporuka”.

Istaknuto je da je na povećanu motivaciju za putovanja uticao i razvoj vakcina, jer je 48 odsto ispitanika navelo da se zbog imunizacije oseća sigurnije pri planiranju putovanja u narednih pola godine.

Kako je saopšteno iz Turističke organizacije Srbije (TOS), u čijim prostorijama je skup i održan, ukazano je da je bezbednost objekta i destinacije u vreme pandemije jedno od najvažnijih kriterijuma na osnovu kojih turisti sada biraju gde će na odmor.

Poslovno udruženje HORES je u saradnji sa TOS-om započelo promociju sertifikacije “čisto i sigurno”, a proceduru su do sada prošla 192 hotela i 280 restorana.

Sertifikatom se gostima garantuje da se objekat koji su izabrali pridržava utvrđenih higijenskih pravila, da se osoblje ponaša u skladu sa epidemijskim preporukama.

,,Na strah gostiju od boravka u zatvorenom prostoru možemo da odgovorimo jedino primenom mera prevencije i samo čist objekat može da obezbedi goste.” rekao je direktor HORES-a Georgi Genov.

Direktorka Turističke organizacije Marija Labović ukazala je da je garancija sigurnosti potrebna ne samo objektima, već i čitavoj destinaciji.

“Kada se budu otvorile granice i kada komunikacija bude lakša, neće biti lako vratiti turiste i zato je važno da ih motivišemo da kada se steknu uslovi odaberu baš Srbiju”, rekla je ona.

Sa dilemom kako najbolje obezbediti sigurnost objekata i destinacije u vreme pandemije, suočavaju se zaposleni u turizmu u celom svetu.

Zato je i Evropska unija opredelila 662.000 evra kojima u okviru projekta EU „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” pomaže turizam i u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Korisnici tih sredstava potvrđuju da su higijenska sredstva i oprema već raspodeljeni i da je ugostiteljima ta vrsta pomoći izuzetno korisna.

U HORES-u najavljuju da je plan da u narednim fazama sertifikacije, taj pečat dobiju i muzeji, galerije, druge ustanove koje se budu pridržavale zadatih standarda.

Izvor: RTV

Foto: EPA-EFE/Zoltan Balogh

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Masters u Madridu: Međedović u finalu kvalifikacija

Novopazarac u borbi za glavni žreb očekuje boljeg iz duela između Džefrija Džona Vulfa i…

10 hours ago

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

12 hours ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

12 hours ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

14 hours ago

Dva jaka zemljotresa pogodila Tajvan u razmaku od desetak minuta

Dva jaka zemljotresa u razmaku od desetak minuta pogodili su danas kineski region Tajvan, objavio…

14 hours ago

U EU nezaposleno oko 13,2 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u EU u martu 2024. iznosila je 14,6 odsto…

14 hours ago