DruštvoVesti

SDA Sanžaka u Sjenici: Nuhovićeve funkcije nespojive

Povodom slučaja obnašanja dvije funkcije čije istovremeno vršenje je nespojivo sa zakonom od strane načelinika opštinske uprave Opštine Sjenica i odbornika  Skupštine opštine Sjenica Nusreta Nuhovića, ogranak SDA Sandžaka u Sjenici obratio se javnosti saopštenjem za javnost.

“Nakon održanih izbora za izbor odbornika  Skupština opštine Sjenica konstituisana je u skladu sa zakonom 14.08.2020.godine.Odlukom o potvrđivanju mandata odbornika SO Sjenica potvrđen je mandat i odborniku Nusretu Nuhoviću. Dana 11.09.2020.god. Opštinsko vijeće opštine Sjenica postavlja odbornika SO Sjenica Nusreta Nuhovića za vršioca dužnosti načelnika Opštinske uprave opštine Sjenica , a dana 30.11.2020.god. Opštinsko vijeće opštine Sjenica po raspisanom konkursu postavlja pomenutog za načelnika Opštinske uprave opštine Sjenica ,a koju funkciju obavlja do današnjih dana. Članom 30. stav 1. Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da odbornik ne može da bude zaposleni u opštinskoj samoupravi. Članom 48. Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave smatra se da je pozicija načelnika opštinske uprave definisana kao radno mjesto u opštinskoj upravi. Članom 46. Zakona o lokalnim izborima propisano je da odborniku prestaje mandat prije isteka vremena preuzimanjem posla ili funkcije nespojive po zakonu sa funkcijom odbornika , odnosno da je Skupština opštine Sjenica bila dužna da na prvoj narednoj sjednici konstatuje prestanak odborničkog mandata Nusretu Nuhoviću”, navode iz SDA Sandžaka u Sjenici.

Odbornički klub stranke SDA Sandžaka u Skupštini opštine Sjenica u više navrata i na svim sjednicama lokalnog parlamenta održanim nakon 11.09.2020.god. je upozorvao na ovakvo nezakonito postupanje u radu i odlučivanju SO Sjenica ,budući da je suprotno zakonu Nusret Nuhović kao 20. odbornik direktno uticao na postojanje kvoruma i odlučivanja SO Sjenica. Na ovako navedeni način Nusret Nuhović je učestvovao u radu SO Sjenica na sjednici održanoj 14.10.2020.god. te na sjednici održanoj 15.12.2020.god. odakle se može smatrati da obe navede sjednice SO Sjenica nisu održane, a akta usvojena na njima se ne mogu smatrati donijetim čak šta više stvoreni su uslovi za raspuštanje Skupštine opštine Sjenica.

Ogranak SDA Sandžaka u Sjenici kao i odbornički klub Stranke u Skupštini opštine Sjenica imajući u vidu napred navedeno činjenično stanje obratilo se zahtjevima Ministrastvu državne uprave i lokalne samouprave kao i Vladi Republike Srbije u kojima se zahtjeva sprovođenje inspekcijskog nadzora s ciljem utvrđivanj nezakonotosti u radu SO Sjenica kao i raspuštanje SO Sjenica

Podeli