Fejzić: Uslov za EU jasan stav o Srebrenici

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić ocijenio je da nakon smjene vlasti u Crnoj Gori ima određenu dozu straha, te da pripadnici islamske vjeroispovijesti ne bi smjeli da trpe pritiske zbog višedecenijskih, odnosno viševjekovnih podjela, piše Dan.

On je za Radio-televiziju Rožaje kazao da su sada na novoj raskrsnici, jer se desila promjena vlasti.

“Što je u demokratiji normalno, pa ne bi smjelo da ima stvari koje bi nas zabrinjavale”, rekao je Fejzić.

On tvrdi da zbog polarizacije društva i duboko usađenih podjela ima određenu dozu straha.

“Ipak, vjerujem da će se nova vlast dobro snaći i da će slijediti ono što je krasilo Crnu Goru, koja je posljednjih decenija bila prepoznata kao dobar primjer na Balkanu”, rekao je Fejzić.

Naglasio je da i pored svega pozitivnog, Bošnjaci u Crnoj Gori nijesu u potpunosti ravnopravni sa hrišćanima.

Kada je riječ o Srebrenici, Fejzić smatra da Crna Gora ne može ući u proces pridruživanja EU bez kristalno jasnih stavova po tom pitanju.

“Izjava ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića bila je žestok autogol. Mi nikada nijesmo govorili da jedan narod može biti genocidan, pa smatram da politika u Crnoj Gori i Srbiji koja osporava genocid u Srebrenici stavlja mrlju na cjelokupni srpski narod. Ljudi su napravili zločin i presuđeno im je, pa bi ovim priznanjem bila skinuta mrlja sa cjelokupnog srpskog naroda”, rekao je Fejzić.

RTCG

A. N.

 

Podeli