EkonomijaVesti

Stiže novi zakon: Od 1. januara fiskalne kase obavezne i za veći broj paušalaca

Novi Zakon o fiskalizaciji će biti u primeni od 1. januara 2022. godine, kada će veći broj preduzetnika morati da nabavi fiskalne kase i da sav promet evidentira, a među njima su i oni koji su do sada poslovali kao paušalci.

Novom uredbom sužen je krug onih koji se oslobađaju obaveze da poseduju fiskalnu kasu.

“Najveći broj ovih preduzetnika, na koje se obaveza odnosi, a ranije nisu imali tu obavezu, su iz oblasti uslužnih delatnosti kao npr. frizeri, kozmetičari. Osim ovih preduzetnika, nove obaveze su uvedene i sportskim objektima i kockarnicama. Ova obaveza odnositi i na muzeje i galerije”, pojašnjava za eKapiju član UO Udruženja poreskih savetnika Srbije Aleksandar Vasić.

Takođe, od naredne godine i trgovina preko interneta će morati da se evidentira preko fiskalnih kasa, dodaje on.

Ističe da taksisti i advokati i dalje nisu u obavezi da nabave fisklane uređaje.

Ukazuje da bi novi onlajn sistem trebalo da obezbedi da se podaci o izdatim fiskalnim računima dostavljaju poreskoj upravi, te da će obveznici i Poreska uprava biti u potpunosti povezani.

On navodi da neće više biti čuvanja takozvanih kontrolnih traka, a kontrola se neće vršiti uvidom u te kopije fisklanih računa, već će Poreska uprava posedovati elektoronske podatke o svakom izdatom računu.

Zbog promene sistema fiskalizacije i prelazak na online režim, do kraja ove godine svi obveznici moraju nabaviti nove uređaje, što je dodatno finansijsko opterećenje.

“Sigurno je da se ovim dodatno finansijski opterećuju delatnosti koji su već značajno osiromašene zbog pandemije, a pre svega mali preduzetnici. Nabavka fiskalnih uređaja za njih nije mali izdatak. U toku javne rasprave o novom zakonu od strane Ministarstva finansija je poslata poruka da će država obezbediti značajna sredstva za subvencionisanje nabake novih fisklanih uređaja, pa malim preduzetnicima ostaje da se nadaju u pomoć države”, naveo je Vasić.

 

Izvor: Kurir.rs/Tanjug

Foto: Shutterstock

Podeli