Najveću štetu ovogodišnjem prinosu voća naneće niske temperature, a ne aprilske padavine

ČAČAK – Voćari, povrtari i ratari nevoljno su dočekali aprilski sneg i mraz. I dok je u pojedinim krajevima Srbije već sada jasno da će prinosi voća biti desetkovani, neki delovi nisu pretrpeli veliku štetu.

Čini se da je najgore prošla Zapadna Srbija, i da će rod kajsije, maline, breskve i trešnje najviše stradati. U manjoj meri bi mogle da stradaju šljiva, jabuka i ostale voćne vrste, čije je cvetanje tek započelo.

Branko Tanasković, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Čačku, napominje da su ekipe već obišle pojedine plantaže. On dodaje da je za sada rano govoriti o procentima štete, ali naglašava da bi ona mogla da bude značajna ukoliko bi se ostvarile prognoze meteorologa o narednim jutarnjim niskim temperaturama, koje će u pojedinim delovima zemlje ići i do minus sedam.

– Visoke temperature koje smo imali u februaru prouzorokovale su ranije i intenzivnije cvetanje, pa zato sada voćari strahuju od niskih temperatura. Sa druge strane, snežni pokrivač koji u višim delovima ide i do deset centimetra debljine, mogao bi da bude odlična zaštita cvetovima i pupoljcima od najavljenih mrazeva. U malinjacima zbog ovog snežnog pokrivača može da dođe do lomljenja mladara – kaže Tanasković.

Kako objašnjava Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku, sada se najviše strahuje od temperatura koje su najavljene za naredna dva jutra. On smatra da trenutna situacija u voćnjacima, pa i pored snega koji je pao, nije toliko loša, te da će se pravo stanje znati za desetak dana kada budu pregledani cvetovi, odosno tučkovi.

Veliku štetu od pojave aprilskog snega i mrazeva sigurno će pretrpeti i pčelari. Hladno vreme ne dozvoljava ispašu pčelama, pa su mnogi pčelinjaci stradali, jer nisu prihranjivani.

Zapadna Srbija se ovog leta i jeseni neće osladiti voćem, a zarada će biti trostruko niža od očekivane. Ovo je pesimistična prognoza voćara iz užičkog, ariljskog, požeškog, bajinobaštanskog i ivanjičkog kraja. Sve vrste koje su već u vegetaciji, oštećene su aprilskim snegom i mrazom.

 

Izvor: Večernje novosti

Foto: MNA/Miloš Lukić

Podeli