SvetVesti

Nemci u trećem talasu očekuju i 100.000 zaraženih dnevno

BERLIN – Treći talas koronavirusa u Nemačkoj mogao bi se pretvoriti u najgori do sada sa potencijalnih 100.000 novih slučajeva dnevno, izjavio je danas direktor nemačkog Instituta Robert Koh (RKI) Lotar Viler.

Broj novih potvrđenih infekcija koronavirusom u Nemačkoj skočio je poslednjih nedelja, izazvan zaraznijom varijantom virusa poznatom kao B117 i prvim koracima za ublažavanje nekih ograničenja zaključavanja, navodi Rojters.

„Postoje jasni signali da će ovaj talas biti gori od prva dva talasa”, rekao je Viler, dok je pozivao ljude da ostanu kod kuće tokom Uskrsa i dodao: „Pred nama su veoma teške nedelje”.

Ministar zdravlja Jens Špan rekao je na istoj konferenciji za novinare da je Nemačka u završnoj fazi „pandemijskog maratona”, ali je upozorio da bi zdravstveni sistem u zemlji mogao da dostigne svoju granicu u aprilu, prenosi Tanjug.

Broj novih slučajeva koronavirusa u Nemačkoj porastao je danas za 21.573, dok je broj umrlih porastao za 183.

Špan je rekao da će u ponedeljak stupiti na snagu zahtev da svi putnici aviokompanija koji ulaze u Nemačku moraju da obezbede negativan test na koronavirus.

Takođe je pozvao lokalne vlasti da zauzmu fleksibilniji pristup vakcinaciji tako što će, na primer, nuditi neiskorišćene doze vakcine starijima od 70 godina tokom vikenda ili bržim smanjenjem zaliha.

Oko 10 odsto Nemaca je sada primilo bar prvu dozu, ali to je daleko manje nego u zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država,Velike Britanije ili Izraela, piše Rojters.

Podeli