PolitikaVesti

Zećirović o navodnim zloupotrebama prilikom izbora direktora dve osnovne škole

Predsjednik Odborničke grupe Stranke pravde i pomirenja u Skupštini Novog Pazara Edin Zećirović rekao je na konferenciji za medije da Skupština Novog Pazara nije postupila po dokumentu potpisanom na posljednjem skupštinskom zasedanju, a čime se obavezala da u datom roku odgovori na sva upućena poslanička pitanja. Tvrdi da odbornicima SPP-a nisu stigli svi odgovori.

Zećirović je govorio  između ostalog i o navodnim zloupotrebama prilikom izbora direktora u dve novopazarske osnovne škole.

“Prije dvije nedjelje desio se konkurs za izbor direktora u školi “Đura Jakšić” u Trnavi. U okviru konkursa bilo je zainteresirano tri kandidata za funkciju direktora, međutim, došlo je do grubog kršenja raznih zakonskih odredbi kada je u pitanju sam istem i način sprovođenja konkursa. U čemu se ugledaju ta kršenja? Prije svega, do dan danas, a prošlo je od glasanja na nastavničkom vijeću dvije nedjelje, svi kandidati koji su bili učesnici na tom konkursu nisu dobili pismeno obavještenje o ishodu glasanja. Samo ta osnovna stavka nije ispoštovana. Prije toga, dešavalo se je to da na samom danu glasanja, u okviru izbora za direktora na nastavničkom vijeću u prostoriji u kojoj se glasalo bila su postavljena lica, uposlenici te škole, koja su svojim mobilnim telefonima snimali nastavnike, odnosno svoje kolege dok su ovi glasali. Onemogućeno je kandidatima da imaju svoje predstavnike u komisijama i uopšte u tim tijelima koja sprovode glasanje. Zatim, onemogućeno je sindikatima koji funkcionišu u okviru te škole da prisustvuju i uopšte borave u prostoriji u kojoj se glasalo. Zašto sve ovo govorimo? Pa zato što sumnjamo u sam legitimitet takvih izbora. Zbog poštovanja mjera vezanih za pandemiju Covid 19 svi nastavnici su nalazili van te prostorije, odnosno van ustanove škole, čekali pozivi i ulazili jedan po jedan, glasali i poslije toga izlazili. Imamo informaciju za koju su uposlenici te škole spremni da potvrde, vjerovatno će ovih dana biti upućene razne žalbe, primjedbe i čak prijave protiv odgovornih lica”, kaže Edin Zećirović.

On tvrdi da se i u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” dešavaju malverzacije u okviru konkursa za izbor direktora te škole.

Podeli