KulturaSvetVesti

Nove zvezde Istanbula: Atlas bioskop i muzej kinematografije iščekuju goste

Istorijski Atlas bioskop, na Istiklal aveniji, rekonstruisan je u svoje originalno stanje do najmanjeg detalja od strane Ministarstva kulture i turizma Republike Turkse tokom 2019. i 2020. Danas ga je, predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan, otvorio na svečanoj ceremoniji, kojoj su prisustvovali svetski poznat reditelj Gaj Riči (Guy Ritchie) i glumci njegovog novog filma „Five Eyes“, koji se trenutno snima u Antaliji – Džejson Statam (Jason Statham), Džoš Hartnet (Josh Hartnett) i Džeki Ejnsli (Jacqui Ainsley).

Obnova bioskopa Atlas je trajala pune dve godine, a bioskop koji je prvi put otvorio svoja vrata ljubiteljima filma 1948. godine u potpunosti je obnovljen od sedišta do bine, preko audio sistema i foajea. Bioskop raspolaže sa 483 sedeća mesta, kvalitetom slike od 4k i bisokopskim platnom veličine 13 x 7 metara, dok je bina dizajnirana za višenamensko korišćenje, kako bi mogla da ugosti i ostale izvođačke umetnosti.

Muzej kinematografije, koji se nalazi u istoj zgradi sa bioskopom Atlas, daće značajan doprinos bioskopskoj kulturi svojim digitalnim arhivom koji sadrži sve informacije o turskoj kinematografiji od svojih početaka do danas. Gosti će moći da vide sinopsise preko 8 hiljada filmova turske kinematografije, a bitne informacije i dokumenti o svetskoj kinematografiji i posebni detalji remek-dela iz turske kinematografije takođe su izloženi u muzeju, koji je zamišljen kao obrazovna baza za mlade ljubitelje filma. U muzeju će biti izložene bezbrojne nacionalne i međunarodne nagrade i počasti koje je turska kinematografija dobijala tokom godina.

Atlas bioskop se nalazi na aveniji Istiklal na Taksimu, u Istanbulu, otvoren je 1948. godine. Prostor, u kojem radi bioskop, izgrađen je 1870-ih za vreme vladavine sultana Abdulaziza. Konstrukcija fasade, koja kao jedan od prvih primera procesa rekonstrukcije kvarta Bejoglu, ima izgled neoklasičnih karakteristika, stila prepoznatljivog za kraj 19. veka i odražava umetnost tog perioda sa svojim jedinstvenim ukrasima plafona, gipsanim reljefima, mermernim kaminima, intarzionim parketom i mnogim arhitektonskim elementima. Legendarni bioskop je bio smešten u zatvorenoj arkadi pod nazivom Atlas pasaž i bilo je jedno od mesta okupljanja ljudi na Taksimu. Muzej će udahnuti novi život u bioskop Atlas, koji igra važnu ulogu u kolektivnom sećanju na grad. Bioskop se nalazi pored ulice Ješildžam, centra turske kinematografije već decenijama. Atlas bioskop i muzej kinematografije postaće jedno od najvažnijih sastajališta kulturnog dela četvrti Bejoglu.
Ceremonija otvaranja ugostila je svetski poznate filmske zvezde, reditelje i producente. Gaj Riči, koji svoj novi film snima u Antaliji, i poznati glumci Džejson Statam, Džoš Hartnet i Džeki Ejnsli su bili među svetskim zvezdama, koje su prisustvovale ceremoniji otvaranja.

-Gaj Riči je odabrao Tursku za snimanje svog novog filma „Five Eyes“-

Snimanje akcionog filma „Five Eyes“ se odigralo u Turskoj, na području Antalija Ekspoa i u istorijskom delu Kaleiči, koji su se tom prilikom pretvorili u ogromni filmski set, a rezultat je napora Ministarstva kulture i turizma. Film „Five Eyes“, napisan od strane Ivana Atkinsona (Ivan Atkinson) i Marna Dejvisa (Marn Davies), režirao je Gaj Riči, a u kom glavne uloge tumače Džejson Statam i Obri Plaza (Aubrei Plaza), Bagzi Malon (Bugzi Malone) i Keri Elvs (Cari Elvs). Radnja filma prati agenta MI6 Orsona Forčuna (Orson Fortune), angažovanog od međunarodne obaveštajne alijanse, da spreči komercijalizaciju nove smrtonosne tehnologije naoružanja koja predstavlja glavnu pretnju za svet.

Podeli