Zanimljivosti

Rusija i Kina zajedno grade lunarnu naučnu stanicu

Rusija i Kina su saopštile da su potpisale memorandum o zajedničkoj izgradnji stanice “na površini ili u orbiti Meseca”, ali nije naveden rok, niti koliko bi to koštalo.

Ruska svemirska agencija Roskosmos je navela da će projekat „Međunarodne lunarne naučne stanice“ s kineskom svemirskom agencijom biti otvoren za „sve zainteresovane zemlje i međunarodne partnere“.

„Međunarodna lunarna naučna stanica sastojaće se od eksperimentalnih istraživačkih alata na površini ili u orbiti Meseca za obavljanje multidisciplinarnog rada“, navodi se u saopštenju.

Rusija koristi veliko iskustvo iz sovjetskog perioda, ali ima teškoća s inovacijama i problema s finansiranjem i korupcijom, i zaostaje za svemirskim projektima drugih država ili privatnih kompanija čiji se mnogi programi usmereni na Mesec, smatraju pripremom za Mars, poput američkog projekta „Artemis“.

Prošle godine je Rusija izgubila monopol na letove s ljudskom posadom do Međunarodne svemirske stanice (ISS) u orbiti Zemlje, pošto je bila uspešna prva misija te vrste američke kompanije „SpaceX“ koja planira let na Mesec već 2023. godine.

Novi projekat za Mesec, ako bude ostvaren, mogao bi da pokrene Moskvu uz pomoć kineskog partnera koji ne krije velike svemirske ambicije.

Sredinom februara Kina je prvi put dovezla svoju sondu u orbitu oko Marsa, dok je u decembru uspešno donela na Zemlju uzorke s Meseca, tokom prve takve misije posle više od 40 godina.

Sjedinjene Države, s kojima Rusija ima dobru saradnju u svemirskom sektoru, uspešno su krajem februara spustile na Mars i svoje peto istraživačko vozilo – „rover“.

Za mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa, Vašington je najavio ponovni odlazak Amerikanaca na Mesec 2024. godine, kao deo programa „Artemis“, ali njegov naslednik, Džozef Bajden još nije izneo svoje prioritete za istraživanje svemira.

Podeli