Transkripti genocida u BiH – Karadžić kaže da se ne kaje zbog Srebrenice: Poslije ćemo se juriti sa Turcima po šumama

Memorijalni centar Srebrenica završio je istraživački projekat “Genocide papers” ili “Transkripti genocida”, koji je praktično skup pretraživih stenograma/transkripata sjednica Skupštine srpskog naroda u BiH/Narodne skupštine Republike Srpske.

Ovi dokumenti su i ranije bili javni, ali, kako se navodi, nepristupačni i njihovi formati nisu učinili jednostavnim pretraživanje ovih sadržaja. Memorijalni centar je prepoznao njihov sadržaj važnim u procesu podizanja svijesti javnosti o postojanju šireg političkog konsenzusa o operaciji genocida nad bošnjačkim stanovništvom širom Bosne i Hercegovine.

POMOĆ JNA

Kako stoji u uvodu, “objava stenograma sjednica Skupštine srpskog naroda u BiH, odnosno tzv. srpske republike BiH te Republike Srpske od njenog osnutka do okončanja agresije i rata u BiH predstavlja svojevrsno svjedočanstvo genocida i dokaz planiranog udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem stvaranja etnički čistih srpskih prostora bez obzira na masovnost i brutalnost zločina nad nesrpskim življem i neprocjenjivu štetu izazvanu razaranjem privrednih, kulturnih, vjerskih i drugih dobara”.

“Nije riječ o subjektivnoj interpretaciji žrtve takvog sistema”, naglašeno je u projektu.
Projekat “Transkripti genocida” podsjeća na to da je Skupština srpskog naroda u BiH, “kao najviši predstavnički i zakonodavni organ srpskog naroda u BiH”, konstituisana 24. 10. 1991. godine u Sarajevu. Pozivajući se na pravo naroda na samoopredjeljenje i samoorganizovanje, Skupština 21. decembra 1991. (četvrta, op. a) donosi odluku da se pristupi formiranju Republike Srpske BiH kao federalne jedinice u sastavu države Jugoslavije, kao i o priznavanju republike srpske Krajine.
“Takođe treba da oročimo ili u okviru ove tačke ili u kasnijoj raspravi rok dokle ćemo voditi razgovore i pregovore s partnerskim ili koalicionim strankama. Jer, očigledno, ako se ova nadmena koalicija ne urazumi, da ne mogu ovako da rade, ja sam, gospodo, ubijeđen da će 21. decembar 1991. godine biti početak bune protiv dahija”, kazao je tada član GO SDS-a Rajko Dukić.

Ranije je Skupština od 11. decembra 1991. godine donijela preporuku “oružanim snagama o očuvanju teritorijalne cjelokupnosti Jugoslavije”.

“Polazeći od ustavne uloge JNA, Skupština srpskog naroda u BiH s pravom očekuje i poziva JNA da u slučaju ugroženosti srpskih teritorija u BiH i srpskog naroda, kao i drugih naroda koji žive na tim teritorijama u BiH, od bilo koga i sa bilo koje strane, pruži svu potrebnu zaštitu u odbrani ljudskih života i njihove imovine”, navedeno je jasno u drugoj preporuci, a sve je pročitao Momčilo Krajišnik.

Na sjednici održanoj u maju 1992. usvojena je jedna od presudnih odluka Skupštine, Odluka o strateškim ciljevima srpskog naroda u BiH, prema kojoj su prioriteti srpskog naroda u BiH, između ostalog, “državno razgraničenje sa druge dvije nacionalne zajednice”, “uspostavlјanje koridora u dolini rijeke Drine, eliminisanje Drine kao granice između srpskih država”… U diskusiji o ovim strateškim ciljevima poslanicima Skupštine, u ime svih boraca i starješina s fronta, obratio se generalpukovnik Ratko Mladić, napominjući kako je rat u BiH “…tek počeo tu i tamo”. Govoreći o namjerama rukovodstva, istakao je: “Lјudi i narodi nisu pilјci niti klјučevi u džepu, pa ćemo ih premjestiti tamo-amo. To je lako reći, a teško ostvariti… Prema tome, mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je, to neće, ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, lјudi, genocid”.

Tadašnji predsjednik RS-a i SDS-a Radovan Karadžić na sjednici u julu ’92. godine upitao je: “Šta ćemo mi raditi ako dobijemo državu u kojoj smo manjina?”.

“Šta ćemo raditi ako zbog jednog potoka ili jedne, jednog brda golog izginemo i opet dobijemo neprijatelja u svoju državu na taj način, ovo što kaže g. Kuprešanin u Evropi se vrti na neki nezvaničan način (…) da Evropa ne želi i ne smije da dozvoli islamsku državu ovde, to je naš veliki problem, to je naš najveći problem”, rekao je.

Jedan od osnivača SDS-a Vojo Kuprešanin na Skupštini u januaru 1993. upitao je: “Gospodo, da li je muslimanski narod uopšte narod?”.

Preuzeto: oslobodjenje.ba

A. N.

 

Podeli