Categories: VestiZanimljivosti

Previše kofeina u trudnoći može da izazove promene u mozgu kod dece

Novo istraživanje američkih naučnika pokazalo je da veće količine kofeina konzumirane tokom trudnoće mogu da utiču na manje promene u strukturi mozga deteta i rezultiraju problemima u njihovom ponašanju kasnije u životu.

Naučnici sa Instituta za neuronauku Del Monte Medicinskog centra Univerziteta u Ročesteru (URMC) analizirali su na hiljade podataka zasnovanih na ranijim pregledima mozga dece  uzrasta od devet i deset godina i otkrili su manje promene u strukturi mozga kod dece koja su bila izložena kofeinu „in utero“, piše portal Science Daily.

U ovom velikom istraživanju razvoja mozga, kojim  je obuhvaćeno 9.000 dece, naučnici su istraživali brojne faktore koji mogu da utiču na njihov biološki i bihevioralni razvoj.

Prikupljene podatke i procene 27 kritičnih promena na mozgu, kao rezultata magnetne rezonance, povezali su sa psihopatologijom i kognitivnim merama.

Manji problemi u ponašanju, problemi sa koncentracijom i pažnjom, kao i hiperaktivnost, simptomi su koje su istraživači primetili kod dece obuhvaćene studijom, rekao je dr Zekeri Kristensen, koji je vodio studije čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu „Neuropharmacology“.

„Radi se o svojevrsnim manjim posljedicama koje ne prozrokuju nikakve psihijatrijske poremećaje, ali ipak utiču na minimalne, ali uočljive probleme u ponašanju koji bi trebali da nas nateraju da razmotrimo dugoročne posledice unosa kofeina u organizam tokom trudnoće“, rekao je dr Džon Foks, direktor Instituta za neuronauku Del Monte i načelnik odeljenja za kognitivni razvoj mozga adolescenata na Univerzitetu u Ročesteru.

„Mislim da će ishod naše studije biti preporuka trudnicama da konzumiranje kofeina u trudnoći verovatno i nije tako dobra ideja“, dodao je.

Analizirajući snimke mozga više od 9.000 dece uzrasta od devet i deset godina naičnici su otkrili jasne promene u načinu na koji su tragovi bijele mase, koja svojim volumenom čini otprilike polovinu mozga i služi kao komunikacijska mreža, organizovani kod dece čije su majke prijavile da su konzumirale kofein tokom trudnoće.

„Važno je istaći da je ovo retrospektivna studija i da se naši podaci zasnivaju na odgovorima majki koje su se sećale koliko su kofeina unosile u organizam dok su bile trudne“, rekao je dr Fox.

I prethodne studije pokazale su da kofein može negativno da utiče na trudnoću. Takođe je poznato da fetus ne poseduje enzim potreban za razgradnju kofeina kada on prolazi kroz placentu, a nova studija upućuje na to da bi kofein mogao da ostaviti trajan uticaj i na njegov neurorazvoj.

„Aktualne kliničke smernice upućuju na to da je važno ograničiti unos kofeina tokom trudnoće, a to znači ne više od dve normalne šoljice kafe dnevno, što je oko 200 mg kofeina“, rekao je dr Kristensen.

„Dugoročno se nadamo da ćemo razviti bolje smernice koje će biti korisne budućim majkama, a u međuvremenu im savetujemo da se obrate svojem lekaru u slučaju bilo kakvih nejasnoća.“

 

 

 

Izvor: Science Daily

Foto: Shutterstock

 

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

9 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

23 hours ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

24 hours ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

1 day ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

1 day ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

1 day ago