Categories: Društvo

Ovo su neke od najuspješnijih političarki u dijaspori, porijeklom iz BiH i Srbije


Notice: Undefined property: stdClass::$inContentPlacementMethod in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 9996

Notice: Undefined property: stdClass::$afterParagraphNumbers in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 10004

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 10004

Notice: Undefined property: stdClass::$stickyCustomHTMLAd in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 10009

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 10009

Bosna i Hercegovina i Sandžak iznjedrili  su ličnosti koje su svojim uspjesima i radom podigli rejting drugih država, a mnogi su uspjeli zauzeti i visoke položaje u vladama i parlamentima i gradskim upravama nekih od najmoćnijih evropskih država, prenosi Tacka.net

Baronesa Arminka Helić  je jedna od  najutjecajnijih Bosanki današnjice. Helić je rođena 1968. godine u Gračanici, a tokom rata izbjegla je u Englesku, gdje je završila niz prestižnih škola i univerziteta i počela raditi kao savjetnica bivšeg ministra vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Williama Haguea.

Helić slovi za jednog od najvećih stručnjaka u Britaniji za vanjsku politiku i članica je Konzervativne stranke Velike Britanije. Britanska kraljica dodijelila joj je titulu baronese i od 2014. godine je članica Doma lordova

Visoko mjesto na listi uspješnih svjetskih političara porijeklom iz BiH svakako zauzima i 35-godišnja Alma Zadić, porijeklom iz Tuzle, koja je imenovana za ministricu pravde u novoj vladi Austrije kao prijedlog stranke Zelenih, koja je potpisala koalicioni sporazum sa vodećom austrijskom konzervativnom Narodnom strankom kancelara Sebastiana Kurza.

Zadić je je s roditeljima izbjegla u Austriju 1994. godine gdje je završila pravni fakultet, a potom studirala u New Yorku na Columbia University. Zadić je inače prva Bosanka i Hercegovka koja je izborila mjesto u najvišem zakonodavnom tijelu Austrije na izborima 2017. godine. Sada je napravila i korak više izborom u izvršnu vlast, a povjeren joj je jedan od najvažnijih resora – pravda.

Ajsela Brunčević zasigurno je još jedna od  najuspješnijih političarki porijeklom iz Srbije/Sandžaka. Skupština švedskog Geteborga imenovala je  za Majorna/Linné, jedne od najvećih gradskih opština. Ajsela Brunčević je kandidat Center partiet, a povereni mandat traje 4 godine.

Ajsela je rođena 1961. godine u Novom Pazaru, a potiče iz porodice Imamović. Završila je Pravni fakultet u Prištini i Montessori školu u Švedskoj. Sa porodicom se 1993. godine odlazi u Geteborg i nakon doškolovavanja radi kao nastavnik u Montessori školi.

Još jedna Bosanka koja je obnašala funkciju ministrice. Riječ je o Aidi Hadžialić, koja je bila ministrica za visoko i srednje obrazovanje u Vladi Kraljevine Švedske koju predvodio premijer Stefan Lofven.

Aida Hadžialić je bivša ministrica za visoko i srednje obrazovanje u Vladi Kraljevine Švedske

Hadžialić je rođena 1987. godine u Foči, a u Švedsku je došla kao petogodišnjakinja sa porodicom kao izbeglica. U Švedskoj je krenula u školu, a po završetku srednje škole, upisuje pravo na Univerzitetu Lund gdje je 2010. godine diplomirala.

Sa 16 godina postaje član Socijaldemokratske unije Švedske (SSU), a prvi politički uspeh ostvaruje već 2010. godine kada je kao članica Socijaldemokratske partije izabrana u parlament grada Halmstada, a potom i za zamjenicu gradonačelnika Halmstada.

I Bugojanka Hannah Sumeja Atić imenovana je na mjesto zamjenika ministra industrije i privrede u Vladi Norveške. Atić je u Norvešku došla 1993., godinu nakon što je, kao desetomjesečna beba, s majkom iz Bugojna izbjegla na Brač. Još kao srednjoškolka, uključila se u omladinsku partiju Unge Hoyre gdje je bila veoma aktivna.

Hannah Sumeja Atić je zamjenica ministra industrije i privrede u Vladi Norveške

Kada se iz gradića, u kojem je završila osnovnu i srednju školu, preselila u Bergen zbog studiranja, ponuđeno joj je da bude sekretar partije. Kasnije je bila potpredsjednica, pa predsjednica partije. U februaru prošle godine imenovana je za političkog savjetnika premijerke ove zemlje Erne Solberg.

I Sarajka Jasmina Hostert, također je kandidatkinja za parlament i to njemački Bundestag. U ratu u BiH je ostala bez ruke i poslana je u Njemačku na liječenje. Tu je završila fakultet i uključila se u partiju SPD.

Ovo su samo neki od uspješnih svjetskih političara porijeklom iz BiH. Taj broj je mnogo veći, a vjerovatno će još rasti ako uzmemo u obzir tempo iseljavanja iz naše zemlje.

Tacka.net i portali

Podeli

Galib Gicic

Recent Posts

Matić: Profesionalcu je svaka utakmica takmičarska

Fudbaleri Novog Pazara i niškog Radničkog igraju u petak od 18.30 na Gradskom stadionu.

12 hours ago

Omladinac za beg Jošanice iz opasne zone (petak, 17.00)

Mala je bodovna razlika između nekoliko ekipa plasiranih u donjem delu srpskoligaške tabele, a četiri…

13 hours ago

Sa građanima na terenu, sanacija u toku (FOTO)

Gradonačelnik Nihat Biševac i članovi Štaba za vanredne situacije, član Gradskog veća Ensar Škrijelj, direktori…

13 hours ago

Vlada usvojila maksimalnu cenu hleba

Vlada je donela odluku i o interventnoj prodaji 64.000 tona pšeničnog brašna proizvođačima koji hleb…

14 hours ago

Još uvek se čiste posledice nevremena

Još uvek se čiste putevi na terotoriji Novog Pazara, gde su usled nevremena uništeni putevi,…

15 hours ago

Ministarstvo zaštite životne sredine doniralo Novom Pazaru 40 kontejnera za odlaganje komunalnog otpada

Ministarstvo zaštite životne sredine doniralo je JKP "Gradska čistoća" Novom Pazaru 40 kontejnera za odlaganje…

15 hours ago