Categories: DruštvoVesti

Štab: Počinje masovna imunizacija u Novom Pazaru

Masovna  imunizacija u Novom Pazaru trebalo bi da počne u ponedeljak, saopšteno je nakon sednice Štaba za vanredne situacije, koji je odlučio da jedan od punktova bude u prostorija Doma omladine.

„Na pripremama objekta radiće se narednih par dana. Mi već  imunuzaciju obavljamo na dva punkta u Zavodu za javno zdravlje i Domu zdravlja.  Sinoć je stiglo još  1.200 kineskih vakcina“, kazao je direktor Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) dr Šefadil Spahić i objasnio da se očekuju i nove doze, kao i ruska vakcina Sputnjik V.

Vakcinacija u Novom Pazaru započeta je, pre skoro mesec dana,  u Gerontološkom centru. Vakcinisano je 75 korisnika i zaposlenih.

„Obavljena je i revakcinacija. Svi se dobro osećaju. Dobrog su opšteg zdravstvenog stanja. Nije bilo nekih značajnijih loših pojava. Jedino se kod dve osobe javio  lokalni bol sa crvenilom, i kratkotrajna temperatura“, ističe Spahić.

On ističe da je najpre vakcinisano 15 zdravstvenih radnika, a potom drugom krugu  i nešto više od 200 njih Fajzerovom  vakcinom.

„Od sutra će se obavljati vakcinacija zdravstvenih radnika kineskom vakcinom“, najavio je član Štaba i direktor ZZJZ Šefadil Spahić.

Još uvek od E-uprave nisu pristigli podaci o broju prijava iz Novog Pazara, ali lekari veruju da će interesovanje biti veliko.

„Ukoliko interesovanje za imunizaciju bude izraženo  u opciji je i Medicina rada, kao jedan od punktova“, kazao je on i objasnio da sve odobrene vakcine imaju odlične rezultate.

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je i dalje zabrinjavajuća, ali se stabilizuje, zaključeno je na osnovu podataka o broju zaraženih, koji se polako smanjuje.

Na prvoj sednici Štaba za vanredne situacije pored epidemiološke situacije i imunizacije, bilo je reči i o  problemima koje su donele snežne padavine, s posebnim osvrtom na probleme s električnom energijom.

Z. M.

Podeli

Zoran Maksimovic

Recent Posts

Pravoslavni hrišćanski vernici proslaviće sutra Vaskrs

Patrijarh Porfirije služiće u ponoć vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru, najavila je…

46 mins ago

Prioritet nove vlade je dalji rast privrede, prosečna zarada do kraja 2025. godine biće 1.000 evra

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je Srbija u periodu od 2018. do…

4 hours ago

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

21 hours ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

21 hours ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

22 hours ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

2 days ago