Categories: Zanimljivosti

Međunarodni dan pice

Datum 17. januar je izabran kao Međunarodni dan pice u čast Svetog Antonija d’Abate koji je zaštitnik pica majstora i slavi se od 2017. godine kada je „Tradicionalna umetnost napuljskih pica majstora“ postala Uneskova svetska baština.

Tradicionalni recept slavne pice nastale u senci Vezuva podrazumeva četiri važna sastojka: mocarelu od mleka bivolice iz regiona Kampanje, paradajz, bosiljak i maslinovo ulje. Sve to termički obrađeno isključivo u peći na drva.

Pica je oduvek bila najomiljenije jelo Italijana, a 2020. godine je postala prava zvezda. Naime u godini će ostati zapamćena kao godina epidemije i lokdauna, Italijani su se posvetili kulinarskoj umetnosti, a glavno jelo je bila, naravno, pica koja je osvanula na svim društvenim mrežama u svim svojim varijantama.

Prodaja kvasca i brašna je toliko porasla da ih danima nije bilo u prodaju. Po istraživanju „Hjuman hajveja“ 2019. godine Italijani su mesečno pravili 1,9 pica dok je taj broj 2020. porastao na 2,9, dok je među mladima između 18 i 24 godine taj broj porastao na 3,6 pica.

Porodice sa više od šest članova u toku pandemijske godine pravile su 4,8 pica mesečno, dakle više od jedne pice nedeljno. Pica je takođe, bila na prvom mestu obroka koje su Italijani naručivali onlajn.

Najomiljenija pica je tradicionalna margerita (paradajz, mocarela i bosiljak). Po legendi je nastala upravo u bojama koje čine italijansku zastavu – paradajz – crvena boja, mocarela – bela, bosiljak – zelena, i to u čast Margerite Savojske, italijanske kraljice kojoj je kuvar Rafaele Esposito napravio upravo tu picu u piceriji „Brandi“ u Napulju 1889. godine.

Picerija je i danas otvorena i omiljeno je mesto koje često posećuju strani turisti. Iako ova priča nije potvrđena, rado se prepričava kao legenda, a margerita je i danas pica koja se najviše naručuje.

Ipak, iako u ostatku sveta prave pice sa kivijem, ananasom te bananama, Italijani ostaju verni tradiciji i mršte se na sve ono što izlazi iz tog okvira kada se radi o pici.

Napuljski pica majstori koji su raspršeni po svetu sastaju se onlajn na debatama, drže predavanja i izvode razne majstorije na fejsbuk stranici Associazione Verace Pizza Napoletana (Udruženje autentične napuljske pice).

U Italiji je moguće pojesti picu koja se smatra originalnom napuljskom picom, a to je ona koja ima nešto deblju koru kao malo deblji ram od slike. Potom je tu i tanka pica koja je prihvatljiva jer se često pravi, ali nije originalna, te pica debela kao prst koju vam često prodaju narezanu na trouglove poput poznate „spontini“ pice.

Dakle danas je dan za picu koja će svakako zauzeti prvo mesto na svim društvenim mrežama širom sveta.

Izvor: RTV

Ilustracija morguefile.com

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Ćatović ubo rekord i normu za SP

Atletičar Novog Pazara Aldin Ćatović pobedio na Memorijalu Vere Nikolić vremenom karijere na 1.500 metara…

58 mins ago

Novopazarka Amina Nurović najbolji student medicine

Novi Pazar dobio je još jednog dobrog lekara Aminu Nurović. Njen prosek tokom školovanja bio…

7 hours ago

SDP predala listu Opštinskoj izbornoj komisiji u Tutinu

Članovi izbornog štaba Sandžačke demokratske partije u Tutinu predali su danas Opštinskoj izbornoj komisiji u…

7 hours ago

BNV: Svečani prijem za direktore obrazovno-odgojnih ustanova u Sandžaku

U prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u okviru obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave,…

7 hours ago

Proglašeno sedam izbornih lista u Sjenici

Opštinska izborna komisija u Sjenici proglasila je do sada sedam izbornih lista. Poslednje dve proglašene…

8 hours ago

Težak žreb za Hamada u Rimu: Na startu Popirin, u istom delu žreba Davidovič Fokina i Medvedev

Ukoliko dobije Alekseja Popirina na startu mastersa u Rimu, Hamad Međedović će u drugom kolu…

8 hours ago