SvetVesti

Sirijci u poplavljenim kampovima žive u teškim i nehumanim uslovima

Brojni civili koji se nalaze u šatorima u provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije, gdje su pronašli utočište, bježeći od napada sirijskog režima Bashara al-Assada i njegovih pristalica, ovaj put se bore sa teškim i nehumanim uslovima u kojima žive.

Sada se nalaze u posebno teškoj situaciji nakon što su šatori u kojima stanuju poplavljeni poslije snažnog pljuska i vjetra.

Muhammed Hallaj, koordinator u izbjegličkom kampu, u razgovoru za AA kazao je da su poplavljena čak 23 kampa na sjeveru Sirije i da ljudi u šatorima žive u vrlo teškim uslovima.

Istakao je da je, prema njegovim saznanjima, oko hiljadu porodica koje žive u izbjegličkim kampovima praktično ostalo bez krova nad glavom.

Hallaj je stoga pozvao organizacije za humanitarnu pomoć koje djeluju u regiji da brzo reaguju, napominjući da je civilima koji žive u kampovima hitno potrebna pomoć.

Abu Ahmed, koji je morao izbjeći iz grada Saraqiba zbog napada Assadovog režima, kazao je da žive u vrlo nehumanim uvjetima.

“Nemamo kamo otići. Postavili smo šator na poljoprivrednom zemljištu. Svuda je blato kad pada kiša. Putevi su presječeni. Teško nam dostavljaju vodu”, rekao je Ahmed.

Još jedan stanovnik kampa, Halid Osman, istakao je kako žive u vrlo teškim uvjetima u šatorima.

“Putevi su zatvoreni kada pada kiša. Šatori nas ne mogu zaštititi od kiše, hladnoće i vjetra. Život u šatorima vrlo negativno utječe na djecu i žene”, kazao je Osman.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra. Snage odane Assadovom režimu su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije.

U Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

Rusija i režimske snage su u maju 2019. pokrenule operacije tokom kojih su zauzele mnoga naselja u zoni deeskalacije sukoba Idlib.

Turska i Rusija su 5. marta prošle godine postigle novi dogovor u Moskvi.

Režimske snage povremeno krše primirje koje se u značajnoj mjeri poštuje. U periodu od 2017. do 2020. godine oko dva miliona civila bilo je prisiljeno migrirati prema područjima u blizini turske granice.

Anadolu Agency

A. N.

Podeli