SvetVesti

Pandemija dovela do smanjenja broja međunarodnih migranata za dva miliona do sredine 2020.

Pandemija koronavirusa smanjila je broj međunarodnih migranata za dva miliona do sredine 2020. godine, zbog zatvaranja granica i zabrane putovanja širom sveta, što je pad od 27 odsto u odnosu na očekivani rast, pokazao je najnoviji izveštaj Ujedinjenih nacija.

Autorka izveštaja pri Odeljenju za ekonomske i društvene poslove UN, Clare Menozzi kazala je da se predviđa da će tako biti i u drugoj polovini 2020. godine, ako ne i više.

Prema predviđanjima, trebalo je da bude zabeležen rast od sedam do osam miliona između sredine 2019. i sredine 2020. godine.

Međutim, zatvaranje granica i ograničavanje putovanja od marta zbog pandemije koronavirusa, značilo je nula rasta u periodu od četiri meseca i smanjenje od dva miliona u odnosu na očekivani broj međunarodnih migranata, pojasnila je Menozzi.

Direktor Odeljenja za stanovništvo John Wilmoth je kazao da je do avgusta 2020. godine bilo više od 80.000 zabrana putovanja u 219 zemalja i teritorija širom sveta.

Tokom poslednje dve decenije, rast broja međunarodnih migranata bio je snažan.

Wilmoth je naveo da je prema poslednjim procenama “broj međunarodnih migranata širom sveta dostigao 281 miliona u 2020, što je porast u odnosu na 2000. godinu kada je zabeleženo 173 miliona ljudi”.

“Oni čine 3,6 odsto svetske populacije”, kazao je.

Generalni podsekretar za ekonomske i socijalne poslove Liu Zhenmin je kazao da izveštaj pokazuje kako je pandemija uticala na milione migranata i njihove porodice, ali i na ostvarivanje planova za razvoj koje je UN zacrtao za 2030. godinu.

Wilmoth je kazao i da podaci potvrđuju da skoro dve trećine svih međunarodnih migranata živi u državama u kojima su visoka primanja.

Prema izveštaju, Sjedinjene Američke Države ostaju top destinacija sa 51 milionom međunarodnih migranata u 2020. godini, što je 18 odsto od ukupnog broja na svetu. Nemačka je na drugom mestu sa oko 16 miliona migranata, zatim ide Saudijska Arabija sa 13 miliona, potom Rusija sa 12 miliona i Ujedinjeno Kraljevstvo sa devet miliona.

Indija je prva na listi zemalja sa najvećim brojem građana u dijaspori, sa 18 miliona Indijaca koji žive u drugim državama, zatim idu Meksiko i Rusija sa po 11 miliona ljudi, Kina sa deset miliona i Sirija sa osam miliona ljudi.

U 2020. godini, izveštaj je pokazao da su žene činile 48 odsto svih međunarodnih migranata, a da su izbeglice činile 12 odsto, što je porast u odnosu na 2000. godinu kada je bilo 9,5 odsto.

Anadolu Agency

A. N.

Podeli