VestiZanimljivosti

Novo otkriće pomoći će razumevanju najmoćnije eksplozije u univerzumu

Velika eksplozija dogodila se u našoj galaksiji i ogroman bljesak prošao je kroz Sunčev sistem, a naučnici veruju da je to izazvala moćna neutronska zvezda poznata pod nazivom magnetar.

Pozivajući se na naučni magazin „Nejčr astronomi“, britanski list „Independent“ objavio je da će novo otkriće pomoći razumevanju eksplozija gama-zraka, koje su najmoćnije eksplozije u univerzumu.

Naučnici su saopštili da se bljesak pojavio iz magnetara, neobične neustronske zvezde.

„Naše Sunce je vrlo obična zvezda. Kada se ugasi, povećaće se i postati džinovska crvena zvezda. Nakon toga će se raspasti u manju kompaktnu zvezdu koja se naziva bijeli patuljak“, naveo je u izveštaju naučnik Univerziteta u Johanesburgu Sebur Razak, koji je vodio istraživanje.

On je, međutim, naglasio da zjezde koje su dosta masivnije od Sunca „drugačije završavaju igru“. Takve zvezde eksplodirau u supernovu, nakon čega iza sebe ostave malu kompaktnu neutronsku zvezdu.

Neutronske zvezde su uzročnici najsnažnijih eksplozija u svemiru. Takve eksplozije danas dovode do ometanja telefonskog signala, ali predstavljaju i način da se pogleda unazad do samog stvaranja kosmosa.

 

 

Izvor: Srna, N1

Foto: ESA/Hubble / AFP

 

Podeli