Johnson & Johnson vakcina protiv koronavirusa stvara imunološki odgovor uz minimalne nus pojave

Ispitivanja u ranoj fazi eksperimentalne vakcine  Johnson & Johnson pokazuju dobar imunološki odgovor kod gotovo svih dobrovoljaca, uz minimalne nuspojave, nakon jedne doze.

Kompanija očekuje da će detalje o naprednijim ispitivanjima izvijestiti kasnije ovog mjeseca, a nada se da će uskoro zatražiti odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove, prenosi Tacka.net .

Istraživači koji su testirali vakcinu u kombinovanom ispitivanju faze 1-2 – uglavnom namijenjenom pokazivanju sigurnosti – otkrili su da su jedna ili dvije doze vakcine stvorile i antitela i reakcije T-ćelija na koronavirus.  Ispitivanja nisu dizajnirana da pokažu da li je vakcina zaštitila ljude od infekcije ili simptoma koronavirusa – to je ono za šta su predviđena tekuća ispitivanja faze 3.

Pišući u časopisu New England Journal of Medicine, međunarodni tim istraživača koji je testirao vakcinu na oko 800 dobrovoljaca rekao je da su rana ispitivanja pokazala da je sigurna i da bi vjerovatno trebala raditi.

Istraživači – u Holandiji, Sjedinjenim Državama i Belgiji – testirali su vakcinu na grupi ljudi starijih od 65 godina i grupi starosti od 18 do 55 godina.

Vakcinacija je izazvala neutrališuća antitela – za koja se očekuje da zaustave virus da zarazi ćelije – kod 90% svih učesnika do 29. dana nakon prve doze vakcine, a kod svih do dva meseca nakon prve doze.  Izvještavaju da su nivoi ovih antitijela ostali stabilni najmanje 71 dan.

FDA je odobrila hitnu upotrebu dvije vakcine protiv koronavirusa – jednu koju je izradio Pfizer sa svojim partnerom BioNTech, a drugu Moderna.  Oboje su bili oko 95% efikasni u prevenciji simptomatskih bolesti u svojim fazama 3 ispitivanja.

Podružnica cjepiva Johnson & Johnson, Janssen, koristi drugačiji pristup za svoje cjepivo, koji se za sada naziva eksperimentalnim imenom Ad26.COV2.S.  Koristi oslabljenu verziju virusa prehlade nazvane adenovirus 26 za prijenos genetskog materijala iz virusa u tijelo, što tjera ljudske stanice da proizvode dijelove virusa koje imuni sistem prepoznaje.

Jedna doza Ad26.COV2.S izazvala je snažan humoralni odgovor kod većine primatelja cjepiva, uz prisustvo S-vezujućih i neutralizirajućih antitijela u više od 90% sudionika, bez obzira na dobnu skupinu ili dozu vakcine, “  istraživači su pisali.

“Učinkovito cjepivo Covid-19 od jedne doze ima očite logističke prednosti u odnosu na vakcinu od dvije doze, posebno tijekom pandemije.”  Kompanija proučava da li druga doza povećava efikasnost ili trajnost imunološkog odgovora.

Nuspojave su uključivale glavobolju, bol u tijelu i, rjeđe, temperaturu.

“Kompanija predviđa objavljivanje vrhunskih podataka iz faze 3 za svog jednog doziranog kandidata za cjepivo Janssen COVID-19 krajem januara 2021; međutim, kako ovo ispitivanje ovisi o događajima bolesti, vrijeme je blizu”, naveli su u izjavi Johnson & Johnson.  No, s pandemijom koja bjesni u SAD-u i Europi, kažu stručnjaci za cjepiva, odgovori na ispitivanja vakcina brzo dolaze.

“Ako se pokaže da je cjepivo s jednom dozom sigurno i djelotvorno, kompanija očekuje da će ubrzo nakon toga podnijeti zahtjev za odobrenje za hitnu upotrebu američkoj administraciji za hranu i lijekove, s ostalim regulatornim zahtjevima širom svijeta koji će se naknadno podnijeti”, dodao je Johnson  & Johnson.

Sve kompanije koje proizvode vakcine protiv koronavirusa proizvode doze čak i dok ih testiraju, tako da ih mogu direktno proslijediti ljudima ako dobiju odobrenje FDA.  Johnson & Johnson je ugovorio isporuku 100 miliona doza vladi SAD-a ako pobijedi na EUA-i od FDA-e.

New York Times izvijestio je u srijedu da su Johnson & Johnson zaostali u planiranju svoje proizvodnje.

Podeli