VestiZanimljivosti

Struja je mnogo skuplja opcija od dizela: Najveća mreža nemačkih punionica dramatično povećala cene

Električni automobili su nove zvezde globalne mobilnosti. Međutim, njihova prednost u odnosu na benzince i dizelaše je pod znakom pitanja, bar kada su u pitanju realni troškovi. Nemački kupci električnu energiju u domaćinstvu plaćaju u proseku oko 30 centi po kilovat satu. Punjenje električnih vozila je znatno skuplje, ali koliko?

Kako piše Revija HAK, kompanija za usluge punjenja Plugsurfing će povećati cene 15. januara 2021: ubuduće će korisnici na punionicama (AC) plaćati 49 centi, a na stanicama za brzo punjenje (DC) 69 centi. Na posebno brzim punionicama Ionity snage do 350 kW snage punjenja ubuduće će morati da se izdvoji 1.09 evra po kWh. Naplata direktno putem Ionityja je mnogo jeftinija, pa se struja nudi za 79 centi po kWh-u.

Do sada je Plugsurfing naplaćivao 44 centi na AC punjaču, 54 centi na DC punjaču i 84 centi na Ionity punjaču. Plugsurfing opravdava nagli rast cena s 19 posto povećanja PDV-a i prilagođavanjem troškova.

Malom električnom automobilu poput Opela e-Corse je potrebno oko 16 kWh/100 km (fabrički podaci). Dakle, to je u najjeftinijoj varijanti 8 evra za 100 kilometara, dok dizelska Corsa (4,0 l/100 km) košta manje od pet evra za 100 km. Za punjenje na najbržem punjaču (vozila koja podržavaju brzo punjenje) 100 km koštaće više od 16 evra. U Plugsurfingu tvrde da su najveća mreža punionica u Nemačkoj.

 

 

Izvor: Revijahak.hr

Foto: arhiva Autoblog.rs

Podeli