RegionVesti

Air Serbia uvela dodatne letove za Crnu Goru

Na ovaj način popunjena je praznina nastala prizemljivanjem svih aviona Montenegro Airlainesa.

Srbijanska nacionalna aviokompanija Air Serbia uvela je dodatne letove i povećala kapacitete za prijevoz putnika između te dvije zemlje poslije gašenja crnogorske kompanije Montenegro Airlines, saopštila je ta kompanija, prenosi Beta.

“Air Serbia je u najkraćem roku povećala svoje kapacitete za putovanja između dvije zemlje, uvođenjem dodatnih letova i povećavanjem kapaciteta kroz promjenu tipa aviona”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi svi putnici mogli da budu prevezeni u predstojećem prazničnom periodu, Air Serbia je do sada za naredne dane uvela četiri potpuno nova dodatna leta, dok je na sedam postojećih letova tip aviona promijenjen, pa su uvedeni mlazni sa dvostruko većim brojem sjedišta.

Air Serbia je i na aerodromima u Podgorici i Tivtu, kao i na aerodromu u Beogradu angažovala dodatne resurse, da bi uslužila sve putnike.

Krivokapić: Interes države na prvom mjestu

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić rekao je danas da je vlada učinila sve da na zakonit način riješi pitanje Montenegro Airlines i da se za radnike kompanije intenzivno traži rješenje.

Krivokapić je na Twitteru napisao da je Vlada Crne Gore stavila interes države na prvo mjesto, “jer je za nas svaki građanin Crne Gore svetinja”.

“Spasili smo državu od bankrota, radimo na realnom budžetu u kome ćemo precizno znati gdje ide svaki cent, krenuli smo u demontažu prethodnog sistema izvršivši neke od ključnih smjena”, naveo je Krivokapić.

Dodao je da niko ko je radio protiv zakona neće biti amnestiran ili pošteđen.

Istakao je da je Vlada mnogo učinila za samo tri nedjelje rada i apostrofirao Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Pripremili smo Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti. I još mnogo toga za samo tri nedjelje rada. Za našu odlučnost i konkretno djelanje, dobili smo apsolutnu podršku međunarodnih partnera. Mnogo truda za opšte dobro je pred nama. Zajedništvo je mjera naše budućnosti”, napisao je Krivokapić.

 

Pismo sindikata

Sindikat radnika Montenegro Airlinesa uputio je otvoreno pismo Vladi Crne Gore, u kojem ističe da je gašenje nacionalnog avioprijevoznika posljednja, a ne prva opcija kojoj treba pribjeći.

“Likvidacija kompanije nanosi nesagledivu štetu cjelokupnoj privredi Crne Gore, a ponajviše turističkom sektoru sa nesagledivim posljedicama”, navodi sindikat u pismu.

“U vremenu kada je IATA (Međunarodna asocijacija za zračni prijevoz) pozvala vlade zemalja koje imaju svoj udio u aviokompanijama na hitnu intervenciju podrške avioindustriji, Vlada Crne Gore je riješila da okrene leđa porodicama 360 zaposlenih i to u periodu pandemije korona virusa”, kažu iz sindikata MA.

Ističu da je restrukturacija legalna i legitimna opcija koju podržava Evropska unija i koja predstavlja prihvatljiv obrazac održivosti, a koje uporište ima i u uspješno sprovedenom modelu primijenjenom, između ostalih i u Air Franceu, Lot-u, Al Italia…, gdje su za ove aviokompanije države našle model za opstanak i omogućile privremeno finansiranje i likvidnost.

Jasno nam je, napominju, da je održivost poslovanja MA nemoguća bez odobrenja državne pomoći za prevazilaženje teške situacije, dodatno uzrokovane pojavom kovid pandemije, kao i primjene Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlinesa.

Svjesni smo da se mora obaviti stvarna restrukturacija za koju je neophodno pripremiti Plan restrukturiranja i finansijske konsolidacije kompanije, racionalizacije poslovanja i utvrđivanje broja zaposlenih u skladu sa veličinom flote, navode iz sindikata.

“Sve i da je najava o namjerama Vlade CG o gašenju MA konačna, zaposleni u kompaniji su s pravom zabrinuti za svoju egzistenciju, obzirom na činjenicu da ni uprava ni predstavnici Vlade CG nisu upoznali zaposlene o namjerama. Napominjemo da zaposleni posljednjih mjeseci rade bez ličnih primanja i da im nisu uplaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje unazad par godina, a da su profesionalno obavljali svoje dužnosti sve vreme”, navodi se, pored ostalog, u pismu Sindikata radnika Montenegro Airlainsa.

Najgora odluka je zatvaranje kompanije

Profesorica Ekonomskog fakulteta i nekadašnja potpredsjednica Vlade Crne Gore i ministarka evropskih integracija Gordana Đurović izjavila je da je odluka Vlade o zatvaranju Montenegro Airlainsa (MA) najgora moguća, kako po samu aviokompaniju, tako i za građane, turističku i ukupnu privredu Crne Gore.

“MA je pravi crnogorski brend i ambasador Crne Gore na evropskom i svjetskom nebu”, rekla je ona za Pobjedu.

Dodala je da je odluka Vlade preuranjena i donijeta na brzinu, imajući u vidu značaj i složenost problema sa kojim se trebalo mnogo stručnije i ozbiljnije pozabaviti.

“Smatram da je Vlada trebalo da formira stručni tim sastavljen od predstavnika svih struka (pravnika, ekonomista, inženjera aviostruke i dr.) koji je trebalo da u predviđenom roku, a na osnovu analize ekonomske opravdanosti validnosti određenih modela, pripremi predlog rješenja za Vladu”, rekla je ona.

Đurović smatra da postoji više dobrih rješenja kojima bi se omogućio opstanak nacionalnog avioprijevoznika kao što su striktna implementacija Zakona o konsolidaciji MA, restrukturiranje kompanije, spajanje MA sa Aerodromima Crne Gore, uvođenje novih akcionara MA i joint venture ugovor o zajedničkom ulaganju sa renomiranim stranim partnerom iz avio ili turističke industrije.

Državno ulaganje

Kako navodi, Zakon o konsolidaciji MA nije bio u obavezi da bude usklađen sa pravilima EK o zaštiti konkurencije i državnoj pomoći, jer se ovim Zakonom kojim je bilo predviđeno ulaganje od 155 miliona eura u MA, ne tretira državna pomoć i nije zasnovan na Zakonu o kontroli državne pomoći.

Ona ističe da država u ovom slučaju, ništa ne poklanja, već ulaže u nešto što je od koristi državi, građanima i ekonomiji Crne Gore.

“Smatram da je Agencija za zaštitu konkurencije trebala da se oglasi nenadležnom za davanje mišljenja vezano za Zakon o konsolidaciji MA”, rekla je ona.

Agencije je zabranila davanje državne pomoći navodeći da je nezakonita i suprotna pravilima EU.

Aviokompanija Montenegro Airlines juče je u cijelosti obustavila saobraćaj.

Prethodno je Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić saopštio da će biti formirana nova nacionalna aviokompanija, a da se u skorom roku očekuje stopiranje letova Montenegro Airlinesa (MA).

U međuvremenu je grupacija “Savana” predala pismo o namjerama Vladi Crne Gore za kupovinu, odnosno preuzimanje “Montenegro Airlinesa”.

 

Izvor: aljazeera.net/ agencije

 

Podeli