PolitikaVesti

Zukorlić: Nikakav kriminalni klan ne može biti jači od države, ukoliko dio te države nije na strani kriminala

Povodom poslednjih zbivanja u Novom Pazaru na konferenciji za novinare govorio je predsjednik Stranke pravde i pomirenja, Muamer Zukorlić.

Zukorlić smatra da je dobro što je u gradu boravio ministar polciije, ali da preduzete aktivnosti nisu dovoljne.

“Ako ministar, oni koji su ga savjetovali i oni koji su dolazak naložili, misle da će problem riješiti time što će se udvostručiti broj policajaca na ulici, time što će se pokazati moć žandarmerije, ne, to je pogrešno. Gospodo, ministre i ostali koji donosite odluke, kao što tvrdite da želite da pomognete ovom gradu i ovom kraju da postane normalan, obračunajte se sa strukturama u polciji, tužilaštvu, pravosuđu i Gradskoj upravi. Ako je država spala na to da građani cinkaju  i tužakaju, teško njoj ona je u raspadu”, rekao je on

Zukorlić je prokomentarisao aktivnosti policije i žandarmerije u Novom Pazaru. Da je sve samo predstava i da je u pitanju kozmetička intervencija, smatra Zukorlić.

“Naprave malo predstave po gradu nekoliko dana i opet po starom. Ne gospodo u Vladi Republike Srbije i MUP. Vi znate ko su poglavice kriminala. Izdate saopštenje i mi da kažemo svaka vam čast vi se borite, ne, nećemo prihvatiti kozmetičke intervencije. Kroz historiju čovječanstva nikada jedna država nije mogla sačuvati onu teritoriju na kojoj je dopustila ovoliku nepravdu i nasilje. Gdje god je jedan državni sistem dopustio ovoliko nasilja, tu teritoriju je kad-tad izgubio”, rekao je Zukorlić.

Država postupa po principu dvostrukih aršina kada su u pitanju vjerske zajednice, smatra on.

“Recite nam da nismo građani ove zemlje, recite nam vi Bošnjaci muslimani niste građani ove države. Sandžak nije dio Srbije, vi ste eks teritorija, vi ste divlja zona, vi ste proplanak, vi ste jurtina, znalazite se, pa ćemo se mi sznalaziti”, kazao je Zukorlić.

Zatražio je da država zabrani rad Rijaseta IZS i da indirektno dopušta, rekao je, agresiju na Islamsku zajednicu u Srbiji.

“Gospodo u državi, vi ste dužni da tu sektu ugasite, po zakonu ste dužni da je ugasite, kao što ste ugasili crkvu Artemija. Kada to uradite, vjerovaćemo vam da smo ravnopravni, vjerovaćemo da želite da muslimani budu građani ove zemlje i da Sandžak bude integralni dio ove Srbije. U protivnom vi tjerate Sandžak iz Srbije. Ni ova vlast se ne ponaša niti korektno niti zakonito prema Islamskoj zajednici u Srbiji, to je istina, ljutili se ili ne moji partneri u Narodnoj Skupštini”, kazao je on.

Čudi ga izostanak reakcije nadlježnih u slučaju Irfana Ugljanina.

“Ma to neki tamo, ne znam ko ga je platio. Nije bitno ko je, nije bitno da li ga je angažovao muftija ili neko drugi. Gdje su tužilaštvbo i policija, da kažu čekaj, ovaj čovjek govori nešto.

A. N.

https://youtu.be/MPkR7TID63U

Podeli