SvetVesti

Evropa: U Nemačkoj novih 33.777 slučajeva, 813 preminulih

BERLIN – U Nemačkoj je u poslednja 24 sata zabeleženo 33.777 novih slučajeva korona virusa, dok je 813 osoba preminulo od posledica ove infekcije, pokazuju danas objavljeni podaci Instituta Robert Koh.

Ukupan broj zaraženih time je porastao na 1.439.938, prenosi Rojters.

Vakcinacija u Mađarskoj krajem decembra

Mađarska počinje vakcinaciju stanovništva protiv korona virusa 27. ili 28. decembra, rekao je danas premijer Viktor Orban.

Prve doze vakcina biće dovoljne za vakcinaciju 35.000 ljudi, rekao je on za radio Košut, dodavši da će prednost imati zdravstveni radnici.

Orban je rekao da će vlada odlučiti o posebnim pravilima za Božić i da će on pozdraviti ako stručnjaci dopuste ublažavanje restrikcija tim povodom, prenosi MTI.

“Imaćemo mali Božić ove godine”, rekao je i pozvao građana da ne idu u posete rodbini kako bi zaštitili zdravlje jedni drugih.

Orban je najavio da će u subotu objaviti nove mere za pomoć ekonomiji pogođenoj pandemijom.

Od početka pandemije preminulo je 24.938 osoba u Nemačkoj.

U Nemačkoj je u sredu počela primena oštrih mera zaključavanja,a ministar zdravlja Jens Špan najavio je da će već iduće nedelje početi vakcinacija.

Austrija: Izvesno novo zaključavanje posle Božića

Austrijska vlada trenutno razmatra novo, treće potpuno zaključavanje usled pandemije korona virusa.

Novo zaključavanje, kako prenose mediji na osnovu informacija iz vlade, predviđeno je posle 26. decembra i trajaće do 10. januara. Iz Ministarstva zdravlja ukazuju da rade na novoj uredbi za vreme posle Božića.

To zaključavanje biće poput nedavno okončanog, a predviđa zatvaranje škola i obdaništa, koja su svakako tada na raspustu, te i prodavnica, izuzev prodavnica namirnica, apoteka, drogerija i slično.

Takođe se ponovo zabranjuje rad i uslužnim delatnostima, a gastronomija i hoteljerstvo i dalje ostaju zatvoreni.

Uz to biće na snazi celodnevni policijski čas, koji važi trenutno od 20 do šest sati ujutro, ali sa izuzecima odlaska u kupovinu, pružanja pomoći drugima, odlaska kod lekara ili šetnje radi psihičkog i fizičkog stanja.

Ski liftovi, za razliku od ranijih najava, neće moći da rade posle Božića, a zabraniće se i sve menifestacije, te i svaki amaterski sport.

U Bugarskoj više od 2.000 novozaraženih, umrlo 143

U Bugarskoj su u poslednja 24 sata registrovana 2.042 nova slučaja korona virusa, a preminule su još 143 osobe.

Od početka pandemije zaraženo je 188.288 ljudi, navelo je ministarstvo zdravlja. Ukupan broj preminulih porastao je na 6.339.

Hospitalizovano je oko 6.900 pacijenata od kojih je 567 na intenzivnoj nezi, prenosi TASS. U Bugarskoj se dosad zarazilo više od 8.000 medicinskih radnika zbog čega je zdravstveni sistem u teškoćama.

Angažovani su dobrovoljci, uključujući studente medicine, kao i policajci i vatrogasci za transport bolesnika do bolnica.

 

 

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

 

Podeli