Kultura

Najnoviji ”Sent” pred čitaocima

Nevladina organizacija Građanski forum objavila je najnoviji broj, odnosno dvobroj 54-55 časopisa za književnost, umetnost i kulturu ”Sent”, koji 27. decembra navršava devetnaest godina postojanja. Za to vreme ”Sent” je objavio oko 700 autora iz celog sveta. Najnoviji broj posvećen je delom turskoj književnosti, a delom damama iz sveta umetnosti.

Prvi blok Senta počinje intervjuuom sa Avdijom Salkovićem pod nazivom ”Životna filozofija oslikana u jeziku”. Sent nam donosi i izvode turskih književnih tekstova u prevodu Salkovića, koji obuhvataju period od poslednjih 800 godina.

”Prevodioci  su mostovi među narodima i jezicima i mnogo su važni. ”Mi sada imamo u Novom Pazaru jednog prevodioca koji je zaista mnogo preveo. Ogromna je njegova bibliografija koju čitaoci mogu da nađu u Sentu. Tu su i izvodi 9 književnih tekstova od 10 autora, sve to u prevodu Avdije Salkovića. Tekstovi datiraju iz poslednjih 800 godina do savremenih autora, a tu su i njegovi prevodi najpoznatijih turskim romanopisaca”, kaže književnik, glavni i odgovorni urednik časopisa ”Sent”, Enes Halilović.

Drugi deo Senta posvećen je damama iz sveta umetnosti, koje odgovaraju na Halilovićeva zanimljiva, životna pitanja. Prvi i drugi blok su komplementarni, kaže Halilović i ističe da je cilj časopisa da objavljuje vrhunsku književnost.

Punih 19 godina Senta, koji je usmeren na vrhuunsku literaturu, navršava se 27.decembra. Istog dana knjivžni veb časopis Eckermann, koji periodično prati savremenu književnost, obeležava 5 godina postojanjna.

S.Lj.

 

Podeli