PolitikaVesti

Erdogan: Eventualna odluka o sankcijama na samitu lidera EU neće puno zabrinuti Tursku

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan odbacio je danas mogućnost potencijalnih sankcija koje bi Evropska unija mogla uvesti Turskoj i poručio da takav potez neće mnogo zabrinuo Ankaru.

U nikada nije bio iskren i nikada nije stajao iza datih riječi. Međutim, mi smo uvijek bili strpljivi“, kazao je Erdogan novinarima pred odlazak u zvaničnu posjetu Azerbejdžanu.

U kontekstu sutrašnjeg samita lidera Evropske unije, Erdogan je kazao da će Turska sačekati da vidi odluke zvaničnog Brisela, ali da su neki iskreni i pošteni čelnici EU članica već izrazili protivljenje takvim stavovima protiv Turske.

Pred polazak u dvodnevnu posjetu Azerbejdžanu, Erdogan je u Ankari kazao kako će Turska nastaviti podržavati Azerbejdžan, uključujući i podršku u obnovi i izgradnji u oslobođenim regijama te zemlje.

“Nakon 44 dana teške borbe, hvala Bogu, danas se zastava s mjesecom i zvijezdom ponosni vijori na Karabahu“, kazao je Erdogan.

Erdoganova posjeta Azerbejdžanu organizirana je na poziv njegovog azerbejdžanskog kolege Ilhama Aliyeva i pod ustaljenim sloganom tursko-azerbejdžanskih bilateralnih odnosa koji glasi “Jedan narod, dvije države”, a biće to prilika i za proslavu pobjede i oslobađanja teritorije koju su oružane snage Azerbejdžana izvojevale u operaciji koju su u Nagorno-Karabahu pokrenule nakon armenskih napada 27. septembra. Erdogan će u četvrtak u Bakuu prisustvovati i svečanoj vojnoj Paradi pobjede.

Turski predsjednik je u današnjem obraćanju novinarima u Ankari komentirao i kritike koje Sjedinjene Američke Države (SAD) upućuju Turskoj zbog nabavke sofisticiranog oružja, prvenstveno zbog nabavke ruskog antiraketnog sistema S-400.

Erdogan je kazao da su takve kritike neosnovane jer je SAD prethodno odbio Turskoj isporučiti američki odbrambeni sistem Patriot.

Turski predsjednik Erdogan također je kazao da će sjesti i razgovarati sa izabranim američkim predsjednikom Josephom Bidenom kada on preuzme dužnost u Bijeloj kući narednog mjeseca.

Anadolu Agency

A. N.

Podeli