VestiZanimljivosti

Zašto se miris tela menja s godinama?

Svima je poznat onaj specifičan miris starijih ljudi. Miris našeg tijela mijenja se, između ostalog i zbog zdravlja, lijekova, prehrane kao i hormonalnih promjena

Nedavno istraživanje pokazalo je da možemo da prepoznamo godine starosti ljudi i po njihovom mirisu.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih imamo različite telesne mirise što smo stariji.

Bolesti

Kako starimo, veća je verovatnoća da će se pojaviti i neki zdravstveni problemi. A neke bolesti, poput dijabetesa, mogu da promene naš miris, bez obzira na godine starosti.

Koža koja stari

Naša koža proizvodi sve više masnih kiselina što smo stariji, a to se ponekad naziva i “miris starijih ljudi”. Kada ove masne kiseline dođu u kontakt sa vazduhom, povećavaju hemikaliju poznatu po kiselkastom i masnom mirisu: 2-nonenal. Dakle, “miris starijih ljudi” je stvaran.

Promena načina ishrane s godinama

Hrana poput ribe, začina i crvenog mesa može da utiče na miris. Nakon što se hrana razgradi u našem telu, kroz znoj oslobađamo hemikalije, koje ponekad mogu biti vrlo jake.

Hormonalne promene

Možda toga nismo svesni, ali hormoni našeg tela često se menjaju, pogotovo tokom menstruacije ili menopauze. Jedno istraživanje čak govori da muškarci žene smatraju najatraktivnijima za vreme ovulacije zbog telesnog mirisa.

Određeni lekovi

Neki dodaci i lekovi, poput antidepresiva, mogu da promene miris tela. Budući da mogu da izazovu učestalo znojenje, telesni miris se menja. Kako se znoj meša sa bakterijama na koži, stvara se jak miris.

Dentalna higijena

Pljuvačka je naša prirodna obrana od zadaha, a što smo stariji naša usta stvaraju manje pljuvačke. Proteze povećavaju šanse za unošenje loših bakterija u usnu duplju, čak i ako se redovno čiste.

Bolesti desni mnogo su češće kod starijih osoba, što može da prourokuje zadah, piše Bright Side.

 

 

Izvor: Bright Side

Foto: Shutterstock

 

Podeli